041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Astronomsko opazovanje 25. in 26. oktobra

Nov 8, 2017

V okviru astronomskega krožka smo 25. in 26. oktobra 2017 organizirali astronomsko opazovanje na matični šoli in na vseh podružnicah. Opazovanje je bilo namenjeno učencem naše šole, njihovim staršem in vsem ostalim, ki jih astronomija zanima. Udeleženci so lahko s pomočjo teleskopov opazovali Luno, Saturn in druga nebesna telesa (dvojne zvezde, zvezdne kopice, Andromedino galaksijo).

25. oktobra 2017 smo v okviru astronomskega krožka OŠ Draga Bajca Vipava organizirali astronomski večer za učence in njihove starše podružnične šole Podnanos in Goče, 26. oktobra pa v Vrhpolju in pred matično šolo v Vipavi.

Učenci so bili seznanjeni z osnovnimi astronomskimi pojmi, kot so zvezda, sonce, Sonce, planet, luna, Luna, ozvezdje, kopica, komet, galaksija. Najprej so si ogledali Luno z različnimi barvnimi filtri, ker je premočno svetila (prvi krajec) in zahajajočega Saturna. Fotografije Lune, ki jih je naredil učenec Jan, si lahko ogledate spodaj.

Potem smo jih »peljali« po najbolj tipičnih ozvezdjih in zvezdah tega večera: veliki voz, mali voz(s Severnico), Kasiopeja, zvezde  Deneb v Labodu, Altair v Orlu, Vega v Liri tvorijo lep enakokrak trikotnik, pa še ozvezdje Delfin, Pegaz, Andromeda.

Nismo pozabili ogleda zanimive dvojne zvezde Mizar ter najlepše  v Labodu, zvezdnih kopic, meglic in galaksijo Andromedo.

Starši in učenci so bili z videnim zelo zadovoljni in so si zaželeli še kakšen zimski ali pomladanski astronomski večer.

Mentorja: Samo Jamšek, Jože Rutar

Najbolj iskano

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost