041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Čarobno drevo

Okt 15, 2018

Teden od 1. 10. do 5. 10. je bil teden, namenjen otrokom. V sklopu tega se nam je v četrtek, 4. 10. pri uri slovenščine pridružila ga. Klavdija Štrancar, ki nam je prebrala afriško pravljico Ime čarobnega drevesa.

S pomočjo njene diaprojekcije in posnetkov smo se spoznali z Afriko in živalmi, ki živijo tam. Ugotovili smo, da jih kar nekaj že poznamo! Pogovorili smo se o lastnostih živali in slednje prepoznali tudi v pravljici, ki nam jo je prebrala.

Pravljica govori o tem, da ni pomembno kakšni smo na zunaj, da bi bili uspešni. Pomembno je, da smo iskreni in zvesti sami sebi.

Živali v Afriki odkrijejo nenavadno drevo. Njegovi sadeži so vabljivi in dišeči, podobni meloni, granatnemu jabolku in limoni. Vse živali si jih želijo okusiti. A vendar to ni tako preprosto. Okoli debla drevesa je namreč ovit piton in da bi živali prišle do slastnih sadežev, morajo izreči ime tega drevesa. Nobena žival ne ve, kako je ime drevesu, razen leva, ki živi daleč stran. Tako se živali druga za drugo javljajo, da bodo odšle do kralja živali in nazaj »prinesle« ime drevesa. Vse živali so zelo samozavestne in verjamejo, da bodo prinesle ime čarobnega drevesa. Najprej se po ime odpravi  zebra, nato opica in slon. Nazadnje se po ime odpravi skromna želva, iz katere se norčujejo in se ji posmehujejo. Končno (z babičino modrostjo) prinese oziroma pripoje pravo ime drevesa. Piton se odplazi stran, živali pa končno lahko okusijo slastne sadove.

Želimo si lahko, da bi tudi v realnosti večkrat zmagale vztrajnost, previdnost in modrost, vtkane v pesem.

1.a in 1.b

Najbolj iskano

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost