041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Peter in volk v okviru projekta SKUM

Okt 18, 2018

V petek, 12. 10. so se učenci podružnične šole Goče odpravili na Prokofjevo glasbeno-baletno pravljico Peter in volk v okviru projekta SKUM (Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo).

Prokofjevo glasbeno pravljico za pripovedovalca in orkester o pogumnem in iznadljivem fantiču, ki s ptičkino pomočjo ujame strašnega volka, s koncertnih ali baletnih odrov poznamo kot zgodbo z didaktično noto; mlademu občinstvu predstavi glasbila, preplet glasbene in plesne ustvarjalnosti ter mu hkrati sporoča, da velja prisluhniti starejšim, da pogum brez iznajdljivosti ni dovolj za zmago, da je v slogi moč in da dobro vedno premaga slabo. Mariborsko-koprska uprizoritev ohranja didaktično zaznamovanost, toda glasbeno pravljico vsebinsko nadgrajuje in s pripovedovalcem, ki kot dvorni čarovnik režiser posega v dogajanje, mlademu občinstvu odpira nove, zaradi bogatih kostumov in scenografije, še razkošnejše pravljične svetove. (vir: Gledališče Koper)

Kaj in kako so doživeli ta čudovit dogodek, je opisal učenec 5. razreda.

V petek dopoldne smo se z avtobusom odpravili v gledališče Koper. Komaj smo čakali, kaj nas čaka tam. Vedeli smo, da si bomo ogledali predstavo Peter in volk, kaj več pa nam učiteljica ni zaupala, ker so bile podrobnosti presenečenje. Ko smo prišli v gledališče, sem bil navdušen nad dvorano. Posedli smo se v zadnje vrste in neučakano čakali na glasbeno pravljico. Predstava je bila odlična in smešna. V njej so nastopali volk, Peter, dedek, mačka, ptička, račka in pripovedovalec. Najbolj mi je bil všeč Peter v glavni vlogi in glasbena spremljava-pihalni kvintet. Prvič sem videl pihalni kvintet v živo. Škoda, ker je bila predstava zame prekratka. Kot bi mignil, nas je avtobus že čakal blizu gledališča. Med hojo do avtobusa smo si tudi malo ogledali mest Koper. Zanimivo mesto, sploh, ker je ob morju. Domov smo se vozili slabo uro in že smo zagledali našo šolo. Dan je bil zanimiv, še posebej predstava Peter in volk.

Učenec Urban Žorž

 

Vtisi ostalih učencev:

»Všeč mi je bil voditelj«.

»Dvorana je bila veliiiiiiiiika«.

»Všeč mi je bilo, da smo sedeli v zadnji vrsti.«

»Igralci so bili fantastični«.

»Iz pihalnega kvinteta mi je najbolj ostal v spominu rog«.

»Prvič sem gledal baletno predstavo«.

»Ptička je bila čudovita.«

»Najbolj mi je bila všeč mačka in ptička«.

»Zvok flavte me je navdušil«.

»Nisem pričakoval, da bo toliko otrok v gledališču.«

»Všeč so mi bile obleke nastopajočih«.

»Scena predstave je bila čudovita«.

Polonca Rosa in Gostimir Marc

Najbolj iskano

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost