041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Pismo ga. Magde Rodman ob proslavi v Vipavi

Nov 16, 2018

Praznovanje 90. letnice smrti Draga Bajca, ki jo je 25.10. 2018 ob 17.00 uri v prostorih kulturnega doma v Vipavi organizirala šola Draga Bajca iz Vipave, je že za nami. Vsem, ki smo se tega praznovanja udeležili, ostajajo lepi spomini in morda nova spoznanja o naši skupni preteklosti ter domoljubnosti v času fašizma v naših krajih. Zato smo se ob Dragu Bajcu spomnili še  ostalih domoljubov, tigrovcev, ki so delovali skupaj z njim in s tem delom nadaljevali še po njegovi smrti. Zavedati se moramo, kako življenjsko nevarno delo so opravljali vsi ti mladi ljudje za ohranitev slovenskega jezika ter kulture.

Praznovanje je bilo bogato, pestro, z gledališkimi prizori iz življenja  Draga Bajca. Veseli me, da smo ljudje stopili skupaj in lepo sodelovali ob tem spominskem dogodku. Nedvomno je bilo v to lepo prireditev vloženega veliko dela tako učencev in učiteljev OŠ Draga Bajca ter ostalih, ki so pri tem dogodku tako ali drugače sodelovali.

Za tiste, ki se te proslave iz različnih razlogov niste uspeli udeležiti, bom predstavila nastopajoče. Program se je ob polni dvorani pričel s pozdravom ravnateljice OŠ Draga Bajca Vipava, ge. Mojce Pev. Za njo so na oder stopili učenci prvega  razreda pod vodstvom razredničark ge. Tanje Tomažič in ge. Lare Krečič ter se predstavili s prikupno pesmico. Zapela sta tudi Mladinski zbor OŠ Draga Bajca pod vodstvom ge. Katarine Kovačič ter Otroški zbor POKE pod vodstvom ge. Nadje Rodman Koradin, ob klavirski spremljavi Ane Poljšak.

Delo in življenje našega pesnika, novinarja in tigrovca Draga Bajca je predstavila ga. Elena Nabergoj. Režiserki gledaliških prizorov iz pesnikovega življenja ge. Lei Kobal je pomagala tudi ga. Urška Kumar. V gledaliških prizorih Dragovega življenja je sodeloval naš Cerkveni pevski zbor Sv. Štefan, pod vodstvom g. Marka Fabčiča, z domoljubno pesmijo Slovenec sem.

Ob gledališki uprizoritvi pogreba Draga Bajca, je naša srca ganila pesem Dekle, daj mi rož rdečih. Celoten program je zelo lepo povezoval g. Nejc Furlan, ki je Dragove pesmi med točkami programa tudi recitiral. Učenci višjih razredov naše šole, ki so člani pevske skupine Nafa, so s svojim petjem obogatili dramske prizore. Ga. Tina Blažko pa je odrsko sceno polepšala še s projekcijo fotografij iz življenja Draga Bajca. Poslušalci so nastopajoče nagradili z bučnim aplavzom in jim s tem pokazali svoje navdušenje nad programom.

Območna enota Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, je še ob tej priložnosti položila venec pred spomenik Draga Bajca pri šolskem poslopju. Sama sem k programu dodala še nekaj svojih spominov, kako in kdaj sem spoznavala svojega strica Draga Bajca v najini rojstni hiši, na kateri je spominsko obeležje, posvečeno obema bratoma, Dragu in Milanu Bajcu, mojima stricema.

Vsem in vsakemu posebej, ki ste se kakor koli trudili ob pripravi te proslave, se iskreno zahvaljujem in Bog lonaj.

Magda Rodman, nečakinja Draga Bajca

Najbolj iskano

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost