041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

KULTURNI DAN S PRVOŠOLCI V PODNANOSU

Feb 15, 2019

V četrtek, 7. 2. 2019, smo s prvošolčki imeli kulturni dan, s katerim smo obeležili prihajajoči praznik, Prešernov dan. Za nas je bil to prav poseben dan, saj nismo imeli običajnega pouka, ampak smo preko različnih dejavnosti pobližje spoznavali praznik, ki ga praznujemo na 8. februar, obletnico smrti našega velikega pesnika Franceta Prešerna.

Prihajajoči praznik smo najprej poiskali na našem razrednem koledarju, prebrali kaj je zapisano in se pogovorili, zakaj je praznik zapisan z rdečo barvo.

Nato smo Slovenski kulturni praznik spoznali s pomočjo pogovora in različnih slik, na katerih smo poiskali portret in kip Franceta Prešerna, njegovo muzo Primičevo Julijo, rojstno hišo pesnika, Prešernov spomenik v Ljubljani, različne kulturne ustanove ipd.

Zatem smo se udeležili interne prireditve na podružnični šoli Podnanos, ki so jo pripravili učenci z učiteljicami ter tako praznovanje obarvali tudi kulturno in glasbeno.

Sledilo je branje in poslušanje pesmi Povodni mož, ki jo je zapisal sam France Prešeren. Po branju smo jo poskusili tudi dramatizirati. Učenci so se spremenili v Povodne može in učenke v Urške. Ob ponovnem branju pesmi, so se tako Urške sprehodile po Ljubljani do trga na ples, kjer so ob zvokih godcev s Povodnim možem zaplesale vse do deroče Ljubljanice.

Nazadnje smo Povodnega moža upodobili tudi likovno, tako, kot si ga je vsak izmed učencev predstavljal.

Ob koncu zanimivega in polnega dne pa smo se lepo pozdravili in si zaželeli, da bi bil prihajajoči praznik obarvan kulturno.

Tjaša Kobal

Najbolj iskano

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost