041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Dan muzejev

Maj 15, 2019

Na god tretjega ledenega moža sv. Bonifacija smo se skoraj vsi četrtošolci in petošolci skupaj z razredniki korajžno podali na kulturni dan – dan muzejev, ki smo ga tokrat načrtovali na dveh lokacijah s tremi avtobusi in štirimi temami. Ogledali smo si Pilonovo galerijo in muzej, opazovali rimskodobne ostanke na terenu in v muzeju, se sprehodili po srednjeveškem mestu Vipavski Križ ter opazovali samostan in njegovo zelo staro knjižnico.

Učenci so prve ure zelo lepo sledili kustosinjam in lokalnim vodičem in tako bogatili znanje, ki ga sicer pridobivamo med klopmi. Ena skupina je malicala v grajski kleti, druga pa v zavetju avtobusne postaje. Po krajši vožnji sta skupini zamenjali vlogi in tako so v drugem delu učenci iz 5.a in 5.b ter Gočani gledali rimskodobne ostanke v Ajdovščini in Pilonovo galerijo, Vipavci in Podnanoščani pa smo zaključili v Križu.

Bonifacijeva burja in mraz nista pregnala naše radovednosti in vedoželjnosti. Vodiče in kustosinje smo spraševali po zelo zanimivih podatkih. Med drugim nas je zanimalo tudi to, koliko plasti sestavljajo rimsko cesto (pa ne tisto na nebu).

Dan muzejev sicer obeležujemo 18.5., a ker letos ta dan pade na soboto, smo vsebine izvedli že v torek. V obeh muzejih so nas opozorili, da si lahko v soboto učenci v njihove prostore pripeljejo celo družino, zbirke bodo takrat na ogled za vse obiskovalce brezplačno.

Dan muzejev ponuja odprta vrata vseh muzejev z brezplačnim ogledom primernim za celo družino, zato toplo svetujemo, da s to ugodnostjo izkoristite prijetno s koristnim ter načrtujete obisk katerega od zelo bogatih muzejev, ki ga sicer ne najdemo v rednem programu. Med dnevi dejavnosti naše šole učenci ne vidijo vojaškega muzeja v Pivki, vseh lokacij Goriškega muzeja, nekaterih muzejev v Ljubljani, zelo zanimivi so tudi muzeji v gradovih v Snežniku,  v Celju, ….. Upamo, da vas bo tudi ta zapis spodbudil h kulturnemu ogledu katerega izmed muzejev v prihodnjih dneh.

Nadja Rodman Koradin

Najbolj iskano

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost