041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

2. ZELEMENJAVA V VIPAVI

Maj 21, 2019

Tudi letos smo učenci 5. razredov matične šole v Vipavi, ob pomoči razredničark, organizirali izmenjavo sadik in semen na vipavski tržnici. Z eno besedo, »Zelemenjavo«.

V petek, 10. maja, smo se občani Vipave, otroci in odrasli, šolarji in člani Društva upokojencev, družili med seboj, z namenom ohranjanja lokalnih rastlin, predajanja vrtnarskega znanja in spodbujanja samooskrbe. Bil je eden tistih redkejših toplih dni v letošnjem maju.

Popoldan so tržnične mize že čakale pripravljene na zelenje, ki so ga obiskovalci nosili z vseh koncev. V lončkih, gajbicah, časopisnih ovojih, in košarah so veselo prinašali rastline in sadike. Bili smo kot otroci, ki se začudijo nad rojstnodnevnimi darili. Vsak je rad pokukal k sosedu v naročje, z vprašanjem: »Kaj si pa ti prinesel?« In večkrat je bil slišan vzklik: »Joj, ravno to, sem že dolgo iskal!«  Med otroki in odraslimi se je brisala zadržanost, rastline so nas odpirale, družile, povezovale, spoprijateljevale. Bile so res različne. Od vseh vrst paradižnika pa do eksotičnih vrst palm. Med njimi so bile tudi okrasne orhideje, semena asimine, bučke »kobranke«, ki so otrokom burile domišljijo, sadike sadnih dreves, semena »nočne frajle« različne vrste solate, veliko začimb in dišavnic ter še in še. Med letošnjo menjavo pa smo lahko izmenjali tudi vložene dobrote v kozarcih ali suho domače sadje. Gospod Stevo Graovac je otrokom razložil veliko zanimivih dejstev o granatnem jabolku. Nekaj sadik pa nam je tudi podaril in bodo sedaj lepo dopolnile šolski sadovnjak. Gospa Magda Rodman je povedala veliko zanimivega o vrtnarjenju nekoč »tam na njivah ob reki Vipavi«, ko so si med delom žejo še lahko gasili kar s pitjem vode iz struge. Za veselo vzdušje je z domačimi vižami poskrbel učenec Rok Kopatin, na frajtonarici. Sadike spomladanske zelenjave je prinesla tudi ravnateljica, gospa Mojca Pev. Z obiskom in pozdravom pa nas je počastil tudi naš župan, gospod Goran Kodelja ter od učencev dobil v dar okrasni grmiček. Naj mu lepo uspeva.

Prav vsi smo odhajali domov polnih rok dela. Seveda zelo prijetnega. Zakopali bomo v vrtove, posadili zanimive sadike, ki smo si jih izbrali ter čakali na njihove sadove. Naš harmonikaš je lani dobil sadiko lubenice, ki mu je med poletjem bogato obrodila in je lahko sadike letos že delil naprej. Vsi mi bomo lahko naslednje leto podmladek delili in širili naprej, med sosede, znance in dobre ljudi. Tako se ideja Zelemenjave širi in raste. Solidarnost zajema vsako leto večji krog občanov.

Skupaj lahko poskrbimo za zdravo prihodnost, za ohranjanje rastlinskih vrst in za predajanje znanja naslednjim rodovom. Zdravje naj se začne na vrtu ter nadaljuje s prijaznostjo in dobrim namenom, tako do sebe kot do soljudi in narave!

5.a in učiteljica Mirjam Goričan Štimec

Najbolj iskano

(Skupno 333 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost