041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Zlato priznanje mladim zgodovinarjem

Jul 3, 2019

Kot že vrsto let so mladi zgodovinarji vipavske osnovne šole tudi letos raziskovali. Od leta 2000 so z mentorico Ano Kobal pripravili že 17 raziskovalnih nalog v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je letos že petdesetič razpisala temo raziskovanja v programu Mladi zgodovinarji. Tokrat smo raziskovali na temo Juhuhu, počitnice so tu! Letovanja otrok in družin v preteklosti.

Letošnjo raziskovalno nalogo je pripravilo 43 učencev od 6. do 9. razreda. Večina učencev, ki so že sodelovali pri raziskovalni nalogi, so se za sodelovanje ponovno odločili. Vedno pa k nalogi pristopijo tudi »novi« učenci, ki jih pritegnejo prijatelji, razpisana tema in zanimanje za zgodovino. Vida Furlan, učenka sedmega razreda se je za letošnje raziskovanje odločila, ker ji je delo v skupini zabavno in prepričana je bila, da se bo veliko novega naučila. Podobno so razmišljali tudi drugi učenci.

Raziskovalno nalogo so naslovili Tako smo preživljali poletne nedelje. Raziskovali so obdobje po drugi svetovni vojni do 80. let 20. stoletja. Ugotovili so, da je večina otrok preživljala počitnice doma. V Naši ženi so junija 1971 v članku Počitnice niso samo na morju objavili podatek, da 60 % vseh šolarjev ostane doma vse poletje. Sprva so v nalogi hoteli raziskovati samo preživljanje nedelj na morju. Toda ugotovili so, da so še v 80. letih 20. stoletja le redki hodili na morje za en dan, kaj šele za teden ali dva. Večina tudi ni hodila na izlete, šli so pa na romanje vsaj enkrat v letu, navadno med počitnicami. Velikokrat so si privoščili kopanje v bližnjem potoku, v reki ali v jezeru.

V raziskovalnem duhu so učenci in mentorica preživeli nekaj mesecev. Delo je potekalo počasi, saj je zahtevalo veliko natančnosti, pa tudi težko so se organizirali zaradi številnih obveznosti. Skupina mladih raziskovalcev je bila velika in delo je potekalo individualno ali v skupinah največ do pet učencev. S trudom in požrtvovalnostjo jim je uspelo raziskovalno delo, ki odkriva del bogatega in pestrega življenja naših staršev in starih staršev. Jan Škerjanec, učenec 7. razreda je zapisal: »Užival sem, ko sem poslušal nonino pripovedovanje o njenih otroških letih.«

Učenci so se veselili tudi srečanja z mladimi zgodovinarji Slovenije, ki je bilo 31. maja in 1. junija 2019 v Pacugu. Srečanja sta se udeležili učenki Jerneja Trošt in Mihela Božič. Njuna naloga ni bila enostavna, saj sta predstavljali raziskovalno delo vseh učencev. Takole sta povedali: »Že tri leta sodelujeva pri nastajanju raziskovalne naloge. Teme raziskovanja so vsako leto zelo obsežne in vedno se zelo potrudimo. Najbolj všeč nama je takrat, ko anketirava starše ali stare starše, saj ob njihovih pripovedih izveva veliko novega in zanimivega. Obe sva zelo radovedni in željni novega znanja. Že tretje leto zapored bova tudi predstavljali našo nalogo na srečanju mladih zgodovinarjev Slovenije. Na sami predstavitvi, kjer tudi druge osnovne šole predstavljajo svoje naloge, nama je posebej všeč, ker takrat ugotavljava, kako je bilo življenje na Primorskem drugačno od življenja drugod po Sloveniji. Zdi se nam prav, da nalogo predstavimo javnosti.«

Mihela in Jerneja sta bili zelo uspešni. Nalogo sta odlično predstavili pred komisijo za delo zgodovinskih krožkov, ki je raziskovalni nalogi Tako smo preživljali poletne nedelje podelila zlato državno priznanje.

Mentorica Ana Kobal, prof. zgodovine

Najbolj iskano

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost