041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Kulturni dan za devetošolce

Nov 15, 2019

Kulturni dan smo kljub zelo slabemu vremenu izvedli po načrtu. Do Divače, kjer je v Škrateljnovi hiši Muzej slovenskih filmskih igralcev, smo prišli z nekajminutno zamudo. Razdelili smo se v dve skupini; prva skupina si je ogledala muzejsko gradivo, povezano s filmskim ustvarjanjem na Slovenskem od začetkov do danes. Predstavili so nam predvsem igralce, ki jih bomo srečali v filmu Tistega lepega dne, ki si ga bomo ogledali v petek v okviru filmske vzgoje. Ogledali smo si lahko primere starih scenarijev, snemalne knjige, snemalno tehniko ipd. Zadržali smo se ob interaktivni mizi, kjer so lahko učenci poiskali biografije posameznih igralcev oz. filmskih ustvarjalcev.

Drugi del ogleda je bil posvečen igralki Idi Kravanja/Iti Rini, prvi slovenski filmski zvezdi nemega filma. Ogledali smo si kratek dokumentarni film o njenem življenju in delu.

Ob 10.00 smo bili že v Kopru. V Gledališču Koper smo si ogledali predstavo Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, ki je nastala v sodelovanju koprskega in novogoriškega gledališča. Žiga Udir, igralec, ki je odigral glavno vlogo petnajstletnega fanta z Aspergerjevim sindromom, je požel iskren in zaslužen aplavz.

Na avtobusu proti domu smo se v pogovoru dotaknili tudi drugih gledaliških vlog. Večina učencev je gledališko igro pozitivno sprejela.

Nives Vidic

Najbolj iskano

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost