041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Športni dan družine Blanuša

Mar 30, 2020

V soboto, 28.3.2020, je bil čudovit pomladni dan, zato smo to izkoristili in imeli športni dan. Za pohod smo izbrali cerkvico Marije Snežne na Obeluncu nad Gočami. Cerkev je bila zgrajena in posvečena Mariji Snežni. Pravijo, da je bil v starih časih na tem mestu, tudi v poletnem času, večkrat sneg.  

 

Na pohod smo šli v okrnjeni sestavi, saj je naš tata na bolniškem dopustu. S seboj smo vzeli vsak svojo plastenko vode, jabolka, orehe in nekaj Frutabel. Prvi postanek smo naredili pri čebelah strica Boštjana (maminega brata). Ker so bile čebelice preveč živahne, smo jo hitro mahnili naprej. Med potjo smo opravljali naloge, ki so bile napisane na listu. 

 

Naslednji postanek je bil pri obnovljeni kapelici pri odcepu za Erzelj. Okrog kapelice so pridne ženske roke uredile cvetlične gredice. Bolj, ko smo se vzpenjali, lepši je bil pogled na vas Goče, ki je grajena v obliki Andrejevega križa (obliko vidiš šele na vrhu). Po poti smo opazovali rastline in ugibali njihova imena. Posamezno grmovje in drevesa so že ozelenela, nekatera že cvetijo. Na koncu makadamske poti se nam je odprl pogled na cerkvico, ki je postavljena na vzpetini. Do nje vodi betonirana potka, ki je bila pred par leti obnovljena skupaj s kamnitim stopniščem in obzidjem. Ker je cerkvica, tako kot vas Goče, spomeniško zaščitena, je obnova potekala temu primerno. Tudi okrog stopnišča so urejene gredice, par lesenih klopi ter tabla, s kratko zgodovino cerkve.

 

Šele na vrhu se ti odpre čudovit pogled na Goče, v daljavi pa vidiš tudi Podnanos, Podrago, Vipavo, Gradišče pri Vipavi, celo planoto Nanos, vidna je tudi cerkvica sv. Socerba nad Podrago, vas Štjak, če greš na vhodno stran pa se lahko ozreš še na Erzelj in Tabor nad Erzeljem. 

 

Sledila je malica, prebrali smo pesnitev, ki je vgravirana na tablo, ter naredili nekaj fotografij. Razgled na vrhu te tako prevzame, da čas neverjetno hitro mineva. Polni lepih vtisov smo jo mahnili nazaj v dolino. Po poti smo nabrali nekaj užitnih rastlin (regrat, trobentice, tropotec,….), opazovali martinčka, ki se je sončil na skali ter naredili nekaj stoj in koles. Prijetno utrujeni smo se usedli v avto in se odpeljali proti domu

 

Karolina (1.P) in Helena Blanuša, Karolinina mama

 

Najbolj iskano

(Skupno 353 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost