041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Na podružnični šoli Goče se ogrevamo na ekološki način

Mar 4, 2020

Podružnično šolo Goče smo do nedavnega hkrati ogrevali s pečmi na pelete, s termoakumulacijsko pečjo, z več klimatskimi napravami in oljnimi radiatorji. Velikokrat je bilo tako, da vsa omenjena grelna telesa niso bila dovolj za zagotavljanje ustrezne temperature. Hodniki so bili mrzli, prav tako tudi stranišča, večkrat tudi učilnice. Zaradi večjega števila električnih porabnikov je bila na podružnici preobremenjena tudi električna napeljava. Električna napeljava je sicer ustrezna, saj smo pred dvema letoma uredili trifazni tok. Podružnica ni imela celovite rešitve ogrevanja, temperature v njej pa niso bile primerne dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Iz zgoraj zapisanega izhaja, da je bila sanacija v ogrevanje nujna.

Težave je prepoznala tudi ustanoviteljica šole, Občina Vipava. Za ureditev ogrevanja je v proračunu za leto 2020 zagotovila 25.000, 00 €. Za kar smo ji izjemno hvaležni.

Šola je za ogrevanje pridobila tri ponudbe. Med njimi je bila najbolj ugodna ponudba izvajalca Montaža ogrevalnih naprav, Dantes Trošt s. p. Ker znesek ponudb ni dosegel zneska za izvedbo javnega naročila, smo bili pri iskanju ponudb dolžni upoštevati načelo gospodarnosti.
Pred dokončno odločitvijo o načinu zagotavljanja vira energije za ogrevanje smo imeli nekaj posvetovalnih sestankov. Pri odločitvi sta ključno vlogo odigrala naslednja kriterija: stroškovna učinkovitost ogrevanja ter prostorska stiska pri iskanju prostora, ki bo služil za kotlovnico. Tako smo se odločili, da bomo za vir energije izkoriščali toploto iz okolice s pomočjo toplotne črpalke zrak-voda. Ena od prednosti toplotne črpalke je zagotovo stroškovna učinkovitost, saj poceni pridobivanje toplote in energije za ogrevanje. Naprava črpa toploto iz zraka in jo nato uporabi za ogrevanje vode. Ker ogrevanje s toplotno črpalko ne proizvaja izpustnih plinov, pripomore k čistejšemu okolju. Šola se je odločila tudi za strokovni nadzor strojnih napeljav. Nadzor je opravil gospod Pavel Pavlič s podjetja MAPA d. o. o. Njegova naloga je bila pregled najugodnejše ponudbe, uvedba v dela, nadzor nad izvajanjem na podlagi izračuna določitev števila členov za posamezni prostor, pregled obračuna del in opravljen zaključni pregled.

Pričetek postavitve centralnega ogrevanja se je začel 17. 2. 2020. Kot cilj smo si zadali, da je šola prvi dan po počitnicah že ogrevana s pomočjo toplotne črpalke. Dela so potekala cele počitnice, tudi v soboto in nedeljo. Na objektu je bilo okrepljeno število delavcev, delavci so delali tudi v popoldanskem času. Na podružnici je bilo potrebno centralno ogrevanje šele vzpostaviti, zato je bilo, vsaj prve dni dela, potrebno opraviti številne preboje. Dela so potekala nemoteno in tekoče. S strani pooblaščene osebe je bil narejen tudi uradni zagon toplotne črpalke. PŠ Goče se ogreva s toplotno črpalko Mitsubishi ZUBADAN-ECODAN 23 kW s kompaktno notranjo enoto. Dela so bila pravočasno zaključena in podružnica do nedelje zvečer tudi počiščena. Želja se je uresničila.

24. 2. 2020 je učence pričakala topla podružnica. Tople imamo učilnice, hodnike, zbornico in vse manjše kabinete.

Dela je ob pomoči nadzornika strojnih napeljav vodila šola.

V imenu učencev in zaposlenih se ustanovitelju in občinskim svetnikom zahvaljujem, da so prepoznali nujnost postavitve centralne kurjave. Na šoli imamo še veliko idej in želimo si, da bodo te ideje tudi v bodoče ob vsej podpori prepoznane kot nujne in v ustreznem času tudi realizirane.

Mojca Pev, ravnateljica

 

Najbolj iskano

(Skupno 225 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost