041 619 125 info@os-vipava.si

Dogodki

Arhivi

Ničelna toleranca do nasilja

Mar 2, 2020

V četrtek, 27. 2. 2020, je bil za kolektiv organiziran četrti del izobraževanja v sklopu seminarja Ničelna toleranca do nasilja. Predaval nam je izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman, docent s področja sociologije na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru. Njegovo raziskovanje obsega sociologijo odklonskosti, s poudarkom na raziskovanju povezave med migracijami in kriminaliteto, sekuritizacijo mednarodnih migracij, kriminalizacijo priseljencev in beguncev. Prav tako je raziskoval življenje Evropejcev na Japonskem ter tudi družbena ozadja pri kršitvah na področju delovne zakonodaje pri delavcih migrantih.

Četrti in  tudi zadnji del predavanj je nosil naslov Strukturalno nasilje, s katerim nam je predavatelj predstavil, kako lahko izsledke njegovih raziskav učitelji apliciramo v šolsko okolje. Seznanil nas je z družbenim ozadjem stigmatizacije otrok priseljencev ter orisal njihove stiske in pritiske s strani vrstnikov. 

Predavatelj je predavanje zaključil s primerom grafita na eni izmed stavb v Ljubljani z  nestrpno vsebino do priseljencev ter nam tako dal vedet, da je nestrpnost v našem okolju še kako prisotna. Delavci v vzgoji in izobraževanju imamo tako pred sabo pomembno nalogo, da v vzgojno – izobraževalni proces vključimo tudi vsebine  o strpnosti ter sprejemanju drugačnosti.

Nina Šulenta

Najbolj iskano

(Skupno 194 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost