041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Usmeritve glede koronavirusa

Mar 7, 2020

Spoštovani.

V skladu z zadnjo okrožnico MIZŠ (6. 3. 2020) vam posredujemo naslednje usmeritve glede koronavirusa.

V Sloveniji še ni razglašena epidemija in niso izrečeni ukrepi zapiranja vrtcev, šol in ostalih izobraževalnih ustanov. Pojav novega koronavirusa naj ne ohromi vsakdanjega življenja. Simptomi in znaki okužbe so podobni tako pri COVID-19 kot pri drugih okužbah dihal. Ministrstvo za zdravje in NIJZ natančno spremljata dogajanje, obveščata javnost o preventivnih ukrepih in pripravljata ustrezne ukrepe za zajezitev širjenja okužb v Sloveniji.

Ministrstvo za zdravje v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih odloča, koordinira in določa relevantne ukrepe glede pogojev za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe (ter prihode iz teh držav) in glede gibanja prebivalstva na okuženih območjih, ter lahko začasno omeji ali prepove zbiranja ljudi (npr. po šolah). O tem mora Ministrstvo za zdravje nemudoma obvestiti tudi javnost.

Trenutna epidemiološka situacija NE narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, tako v delovnem okolju kot vsakdanjem življenju (NIJZ, 5.3.2020).
V kolikor NIJZ na šoli potrdi primer okužbe z novim koronavirusom (SARSCoV-2) bodisi med zaposlenimi bodisi med uporabniki, bo epidemiolog ali epidemiologinja NIJZ s šolo nemudoma vzpostavila stik in nam podala natančna in jasna navodila glede nadaljnjih postopkov in predvidenih ukrepov.

Glede na usmeritve NIJZ za osebe, ki prihajajo iz območij, kjer se pojavlja novi koronavirus, in so zdravi, niso potrebni posebni ukrepi. Te osebe so lahko normalno vključene in ne potrebujejo domače karantene.

Če oseba zboli z znaki akutne okužbe dihal (vročina nad 38°C, kašelj, težko dihanje) in se je v zadnjih 14 dneh zadrževala na območjih s povečanim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom, naj se umakne v ločen prostor oziroma naj vzdržuje razdaljo vsaj 1,5 metra stran od ostalih ljudi. Po telefonu se posvetujte z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik zaposlenega, dežurna zdravstvena služba, epidemiolog ali epidemiologinja območne enote NIJZ), od katerih boste prejeli navodila o nadaljnjih ukrepih.

Trenutno veljavni preventivni ukrepi na šoli:

  • malicamo po učilnicah (en oddelek v eni učilnici)
  • čistilke s posebnim čistilom in razkužilom dnevno razkužijo vse kljuke, mize ipd.
  • v učilnicah so nameščena razkužila
  • učitelji so učence v okviru RU seznanili z omenjenim virusom in z načinom samozaščite ter prenos+au okužbe
  • prav tako so učitelji učence seznanili s pravim umivanjem rok in razkuževanjem, kihanjem ipd.
  • odpovedali smo dejavnosti za nadarjene učence za 16.3.
  • odpovedali smo predstavo za učence 1. triade, ki bi morala biti prejšnji teden skupaj s CIRIUSom Vipava organizirana v kulturnem domu v Vipavi.
  • zračimo učilnice
  • opozarjanje učencev na dosledno upoštevanje higiene
  • seznanitev učencev z vsebino obvestila NIJZ iz 27. 2. 2020.
  • seznanitev čistilk glede čiščenja v času povečane možnosti okužb
  • zaradi preprečevanja nadaljnjih okužb telefonske klice domov opravljajo naši zaposleni (in ne več učenci)
  • ob zaznavi slabega počutja učence pokličemo domov starše, otrok do prihoda staršev počaka izved dosega sošolcev in ostalih otrok, zaposlenih
  • starši so obveščeni, da bolanega otroka ne pošiljajo v šolo, prav tako, naj ga takoj po prejemu klica s šole tudi pridejo v šolo iskati.

Z upanjem na srečen konec, vas lepo pozdravljam.

Mojca Pev, ravnateljica

 

 

Najbolj iskano

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost