041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Videokonferenca uspela ali kako je bil strah premagan?

Apr 16, 2020

Pouk na daljavo… Kaj? Virus! Corona virus!!! O jebela cesta! Umivanje rok, dezinfekcija, kašljanje v ramo ali rokav, maske, rokavice… Stokrat prebrano, povedano, ponovljeno…. In potem steče! S pravimi porodnimi bolečinami, a steče. Z dobrimi skupnimi navodili naredi vsak po svoje, kot se pač znajde. In uspeva… Ali pa včasih ne najbolje, a teče, teče tale pouk na daljavo prvi teden, pa drugi… in sedaj že peti teden…
Čas je, da se soočim še z enim novim izzivom. Iz vodstva šole prihajajo spodbude, da se uvaja v pouk na daljavo tudi videokonference! Pa kaj je spet to? OK, pogledam napotke, in občutek “kaj mi je še tega treba?” me drži za vrat! Ma ne, mojim prvošolcem pa res ni treba tega! To velja za višjo stopnjo in srednješolce, ki so že vešči dela z računalnikom… Pa se najde spet navodilo, da je pametno pri slovenščini za tujce uvajati pouk na daljavo preko videokonferenc… Pa ne no, res se moram tega lotiti! Preverim računalniško in internetno opremljenost učenca in učenke, ki ju učim slovenščino za tujce, pa ni še odziva. Saj bo, gotovo bo, samo z malo zamude!
Potem pa se odločim! Ali bo treba ali ne, temu strahu moram stopiti za vrat! Še enkrat preberem in preštudiram vsa sporočila o videokonferencah, izkušnjah tistih, ki so že poskusili, navodila tistih, ki jim je vse jasno… In jo odkrijem, najdem… pot do videokonference. Potem navežem stik še s potrpežljivo računalničarko Ines Kompara, ki mi je prijazno ponudila pomoč, da sva preverili, če vse deluje. To je bila testna videokonferenca! Uspešna testna videokonferenca! Torej gremo v akcijo! Če že ne s slovenščino za tujce, pa z mojimi prvošolci.
V sredo, 15.04.2020, točno ob 12.00 (z nekaterimi že malo prej), sem torej izvedla prvo videokonferenco z mojimi prvošolci. Bili so enkratni. Od 14-ih učencev se je videokonference udeležilo 10 otrok. Naslednjič bom imela dve videokonferenci, da bodo imeli vsi več možnosti za debato. Ampak smo se videli, slišali. Najprej smo malo poklepetali, občudovali nove frizure, pogodrnjali, da pogrešamo šolo…, potem pa smo ponovili snov iz MAT, SLJ in SPO! Super smo se imeli in skoraj nismo mogli končati, dokler se nisem pač jaz izklopila! Ja, uspelo nam je in uživali smo! Kaj so komentirali moji doma, raje ne povem, je bilo pa veliko smeha, ko smo skupaj računali s prsti! Ja, prvi razred potrebuje prste tudi pri matematiki!

Hvala vsem, ki ste mi pomagali premagati ta strah! Zdaj ga ni več! Ostaja le pričakovanje, kdaj se naslednjič srečamo na videokonferenci!

Vida Trošt Vidic

Najbolj iskano

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost