041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Starši in učenci zelo zadovoljni s šolsko prehrano

Maj 13, 2020

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na zdravje in počutje posameznika. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Zagotovo šolska prehrana ni po okusu prav vseh učencev in staršev, saj so lahko le v omejenem obsegu upoštevane želje učencev. Zato sem v skladu z Zakonom o šolski prehrani v šolskem letu 2019/20 izvedla anketo, s katero sem preverila stopnjo zadovoljstva učencev in staršev s šolsko malico in kosilom.

Analiza anonimnega spletnega anketnega vprašalnika o šolski malici in kosilu v šolskem letu 2019/20

Letošnje šolsko leto me je zanimalo, kako so učenci in starši seznanjeni in zadovoljni s šolsko prehrano. Prosila pa sem jih tudi za predloge, katere jedi bi še vključili v šolsko prehrano.

Na vprašalnik so odgovarjali starši oziroma skrbniki otrok od 1. do 9. razreda in učenci od vključno 4. do 9. razreda.

Na izpolnjevanje anketnega vprašalnika se je odzvalo 12 % staršev (64 staršev od 548 učencev) in 18% učencev (65 učencev od 4. do 9. razreda – 364 učencev).

Analiza ankete o šolski malici in kosilu 2019/20 – starši in skrbniki

Iz navedenega sem razbrala, da slabi dve tretjini staršev pozna šolski jedilnik (66%), ki je dostopen na spletni strani šole ali na oglasni deski šole oziroma v jedilnici.

Večina (92%) meni, da je sestava jedilnika dobra in da ustreza kriterijem zdrave prehrane. Tri četrtine (75%) jih ocenjuje, da je vključenega dovolj sadja in zelenjave.

Polovica staršev (50%) se pogovarja z otroki o šolski prehrani, 47% pa občasno.

Iz predlogov novih živil in jedi je razvidno slabo poznavanje jedilnika, saj je večina predlaganih  jedi občasno že vključenih v jedilnik.

Živila in jedi, ki jih predlagajo starši:

– trdo kuhana jajca, kislo zelje, zelenjavno – mesni namaz, poli salama, korenje, majoneza, začimbe,

– čokoladni/ lešnikov namaz, ko je na jedilniku polnozrnati ali črni kruh (tak kruh bi s čokoladnim namazom otroci pojedli), večkrat maslo in med, maslo in marmelada, surov ali kuhan pršut…,

– morda več zelenjave in več živil, ki bi bile kalorične, včasih smo imeli za malico tudi lonček pašte zato ne stremite samo nekaj k zdravi prehrani ampak tudi da bo otrok sit,

– več lokalno pridelane hrane, hrana lokalnih proizvajalcev, domači kruhi (pira, rž, koruza, kruh brez konzervansov), domači namazi za kruh (sadni in zelenjavni),

– prosena kaša, ajdova kaša, več polnozrnatih živil,

– različne juhe, ki so premalokrat oz. so samo za vrtec, najbolje, da so kremne, ker gredo bolj v promet, kot če vidijo koščke zelenjave,

– več oz. večkrat dati na jedilnik klasične slovenske jedi (jota s kislim zeljem in kislo repo, fižolova juha, ješprenj,… Več ponudbe sveže in dušene zelenjave ter svežega sadja vsak dan.

– sardele, rižot z ječmenom in rdečim rižem ter zelenjava,

– pogrešamo bolj konkretno in pravilneje izbrano šolsko malico kadar se otroci udeležujejo obšolskih dejavnosti (tekmovanja, športi,…). Frutabela nikakor ne more biti zadostni obrok za odraščajočega otroka v 8. razredu. Poleg tega se ob takšnih priložnostih otroci radi primerjajo z vrstniki iz drugih šol in še kako radi izpostavijo razlike.

Starši so kuharsko osebje in prehrano pohvalili, da je hrana dobra oz. odlična in da popolnoma zaupajo njihovi usposobljenosti. Na splošno so starši zadovoljni s šolsko prehrano.

 

Anketa o šolski malici in kosilu 2019/20 – učenci

Na osnovi odgovorov ugotavljam, da je slabi dve tretjini učencev (72%) pomembno, kaj je na jedilniku in le – tega natančno prebere. Četrtina (26%) učencev se o jedilniku pogovarja s starši, 59% se pogovarja včasih, 15% pa nikoli.

Rezultati ankete kažejo, da dobri tri četrtini učencev (77%) meni, da je na jedilniku dovolj sadja in zelenjave. 66% učencev skoraj vedno poje celoten šolski obrok, 32% pa vedno.

Učenci ocenjujejo, da hrana oz. jed ni preslana (95%), ni presladka (94%) in ni premastna (94%).

Živila in jedi, ki jih predlagajo učenci za šolsko malico oz. kosilo:

čokoladne kroglice, čokolino, puding, zdrob na mleku,

– pohorska omleta, tortilije.

 

Pohvale učencev v zvezi s šolsko malico in kosilom:

– hrana je dobra, raznolika, vedno sveža in okusna, obroki so dovolj veliki,

– zelo prijazne kuharice,

– vrsta pri kosilu ni več tako dolga.

Rezultati ankete kažejo, da sta šolska malica in kosilo učencem všeč. Vsem okusom pa je v takšni množici učencev nemogoče ustreči.

Glede na prehranski okus otrok se je pri pripravi obrokov težko popolnoma izogniti energijsko gostim živilom, ki imajo največkrat visok delež maščob in sladkorja, lahko pa poskrbimo, da so ta živila na jedilniku samo občasno in v kombinaciji s sadjem ali zelenjavo. Nemogoče je upoštevati tudi želje prav vsakega posameznika, saj so le – te pogosto medsebojno izključujoče.

Glede na to, da je potrebno pri načrtovanju šolske prehrane v skladu s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah upoštevati tako načela zdravega prehranjevanja, kot tudi želje otrok glede prehranjevanja, bomo tudi v prihodnje učencem ponudili živila, ki si jih želijo, torej energetsko bolj gosta živila, vendar v omejeni količini in v kombinaciji s priporočenimi živili.

Vsekakor se bomo še naprej trudili oblikovati jedilnike za šolsko prehrano, da bomo zadovoljili željam večine učencev ob čim večjem možnem upoštevanju Smernic zdravega prehranjevanja.

Zdrave prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v obdobju odraščanja, pomembno vplivajo na prehranjevalne navade v kasnejšem obdobju.

Tina Bevk, organizator šolske prehrane

Priloge:

 

 

Najbolj iskano

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost