041 619 125 info@os-vipava.si

V letošnjem letu se moramo naučiti drugače delati. Ob vseh priporočilih NIJZ je težko izvajati raznovrsten in zanimiv pouk, še zlasti to velja za pouk naših mladostnikov, ki so po vrnitvi v šolske klopi prihajali v matične razrede vedno bolj zdolgočaseni.

V okviru projekta SKUM smo poskušali vnesti vsaj malo popestritve v delo osmošolcev in devetošolcev tako, da smo izvedli uro v sodelovanju s korepetitorko ter dirigentko Mojco Lavrenčič in z pevcem Juretom Počkajem. Glede na ukrepe je delo potekalo tako, da so učenci istega razreda bili v matičnem razredu ter preko ZOOM-a sledili srečanju z umetnikoma, ki sta se nahajala v eni izmed hiš na drugi strani Vipave. Glavna tema srečanja je bila vezana na opero in operne arije znanih opernih ustvarjalcev Verdija, Wagnerja, Puccinija ter Rossinija, nismo pa mogli niti mimo odlomka slovenske spevoigre Miroslava Vilharja Jamska Ivanka.

Učenci so se na uro pripravili tako, da so postavili vprašanja umetnikoma, na katera je bilo neposredno odgovarjeno na srečanju. Učiteljica Neža Jelušič je bila v uri kot vezni člen med učenci in umetnikoma. Da je povezava delovala, je poskrbel računalničar Bojan Cerovec, izvajanje s strani SKUM-a na šoli pa koordinira Nadja Rodman Koradin.

Tudi tokrat je naše glasbene izkušnje analizirala dr. Branka Rotar Pance. Med materialom, ki smo ji ga poslali, so v samostojnih zapisih učenci zapisali, da jim je bilo sicer všeč, čeprav se nad operno glasbo morda ne navdušujejo preveč, čeprav je morda internet občasno prekinil zvok, čeprav besedila niso razumeli, saj je bilo zapeto v originalnem jeziku.

V primeru, da bi bil dovoljen obisk v živo, bi verjetno tudi doživljanje glasbe imelo globlji in trajnejši pečat. Tokrat nam bo v spominu ostal priokus grenkobe na eni strani, po drugi strani pa malo sladkobe, saj smo kljub ukrepom uspeli pripraviti zanimivejšo uro GUM.

Nadja Rodman Koradin

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost