041 619 125 info@os-vipava.si

Konec meseca februarja so se učenke in učenci izpred ekranov ponovno preselili v šolske klopi. Ob tem jih je pričakalo kar nekaj sprememb. Vaje MPZ Vipava se tako že štiri mesece izvajajo v manjših skupinah učencev, ki prihajajo iz istih razredov, t. i. »mehurčkov«. Ker sem ob prevzemu položaja zborovodje želela videti, spoznati in začutiti energijo vseh članov zbora naenkrat, so bila kmalu ponovno organizirana video srečanja, na katerih sem imela možnost interakcije z vsemi člani zbora hkrati. Ker so vaje preko različnih medijev resnično težko izvedljive in neproduktivne, sem zasnovala ZOOM srečanja, kjer smo gostili mlade in obetavne glasbenike različnih smeri z bogato zgodovino zborovskega udejstvovanja na najvišjem nivoju. Z nami so se družili: operna pevka Anja Šinigoj, skladatelj Matej Kastelic, zborovski dirigent Tom Varl, zadnji pa nas je razveselil pevec skupine Perpetuum Jazzile Luka Grižonić. Članom zbora smo na sproščen način predstavili tako glasbene poklice, njihov način dela in delovne obveznosti kot tudi sodobne pristope k nastopanju, izvajanju in ustvarjanju glasbe. Z gosti so člani in članice imeli možnost odkrito poklepetati in jim zastaviti najrazličnejša vprašanja. Ob tej priložnosti se gostom iskreno zahvaljujem za njihovo odzivnost, čas, potrpežljivost in iskrenost ob vseh zastavljenih vprašanjih.  

Da bi bile sicer ločene vaje v učilnici kar se da zanimive in poučne, smo si ogledali veliko najrazličnejših posnetkov raznovrstnih oper, arij in muzikalov. Člani zbora so se preizkušali v dirigiranju, vodenju upevanja in vodenju same zborovske vaje, veliko pa smo se pogovarjali tudi o premagovanju treme z različnimi tehnikami, ki jih bodo lahko v življenju uporabili v najrazličnejših situacijah.

Potem ko je bila izvedba kulturnih dejavnosti nasploh v tem letu zelo osiromašena, tudi naš zbor v naslednjem šolskem letu čaka nov začetek, kjer bo MPZ Vipava na novo postavljal svoje okvirje. Kljub vsem omejitvam in dejstvu, da so otroci skozi celotno šolsko leto zelo pogrešali skupno prepevanje, smo si po najboljših močeh prizadevali ohranjati navdihujoč zborovski duh in zdrave temelje, ki so pogoj umetniškega ustvarjanja.  

Lep zborovski pozdrav,

Neža Jelušič 

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost