041 619 125 info@os-vipava.si

V ponedeljek, 15. 11. 2021 smo za osmošolce organizirali kulturni dan. Obiskali smo Narodni muzej Slovenije, ki letos praznuje že dvesto let in je edina kulturna ustanova v Sloveniji, ki nepretrgoma deluje toliko let. Je najstarejši in osrednji slovenski muzej. Učenci so videli neprecenljive predmete, pomembne za zgodovino slovenskega prostora: koščeno piščal iz Divjih bab, drevak, vaško situlo, zelo stare kovance, mumijo, ki jo je muzeju podaril Vipavec Anton Lavrin, Emonca in še mnogo drugih predmetov. V čast dvestoti obletnici delovanja muzeja so postavili občasno razstavo Zlata sled in osmošolci so bili navdušeni nad čudovitimi zlatimi ali z zlatom okrašenimi izdelki, razdeljenimi v štiri sklope: Moč in oblast, Cerkev in sveto, Čast in slava ter Bogastvo in razkošje. Med drugim smo spoznali, da mnoge elektronske naprave, ki jih danes uporabljamo ne bi delovale brez zlata. Zlato je bilo in je izredne vrednosti.

Po ogledu Narodnega muzeja Slovenije smo odšli v staro mestno jedro. Učenci so na terenu spoznavali značilnosti baročne umetnosti. Obiskali smo stolnico svetega Nikolaja in si ogledali Mestni trg z Robbovim vodnjakom in Rotovžem. Ustavili pa smo se tudi pred Frančiškansko cerkvijo na Prešernovem trgu.

Učenci so z zanimanjem spremljali razlago in še posebej smo bili učenci in učitelji veseli, ko so učence v Narodnem muzeju Slovenije pohvalili, da veliko vedo in da že dolgo niso imeli takih učencev. Tudi učitelji – spremljevalci lahko učence pohvalimo za pridno delo in sodelovanje. Vsi skupaj smo preživeli zelo lep kulturni dan.

Ana Kobal, vodja kulturnega dne

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost