041 619 125 info@os-vipava.si

V letošnjem šolskem letu smo doslej ohranili pouk v šolskih prostorih, kar je za vse pomenilo pravo olajšanje po vsem delu na daljavo. Letošnja oblika dela je torej sporočilnost besede sprostila, omilila njeno togost, ji dodala živost in ustvarjalnost, jo obarvala s čustvi in jo ohranjala v medsebojnem odnosu.

Pomenu besede je namenjen letošnji posnetek kot prireditev ob kulturnem dnevu. Predstavljena je beseda z otroškimi očmi, saj sta besedi Cipsipilipsipilonika in čokolada preprosto »dolgi« in »sladki«. V ljudskem slovstvu je beseda nemalokrat začarala, spremenila – o tem pripoveduje ljudska pripovedka Volkodlak, ki so jo učenci posodobili v dramskem prizoru. Pozornost poglobimo z besedami pesnikov, ki pravijo, da beseda ljubi in da živi med nami, če si tega želimo. Besedo lahko ustvarjamo, kot so jo ustvarjali učenci 8. a razreda ob delavnici v okviru projekta SKUM s pesnikom Vanjo Peganom, kjer so nastali haikuji. lustracije zanje na pravem riževem papirju pa so učenci izdelali na delavnici z umetnico Anko Kočevar. Ob zaključku zaposleni recitiramo Pavčkove Preproste besede, prvošolci pa nas spomnijo na tiste preproste besede, ki jih najdete v košu lepih besed.

Z letošnjo prireditvijo smo skušali poudariti pomen besed, ki se morda še vedno skrivajo za obraznimi maskami, a upamo, da tako ne bo več dolgo. V želji, da bi vas besede hrabrile, bogatile, dopolnjevale in veselile, vam čestitamo ob slovenskem kulturnem prazniku.

Vabimo vas na prireditev – oglejte si posnetek.

Nadja Rodman Koradin in Tea Furlan

(Skupno 332 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost