041 619 125 info@os-vipava.si

V četrtek, 3. marca 2022 smo imeli učenci drugih razredov naravoslovni dan. Odpeljali smo se v Ljubljano, kjer smo lahko spoznali, kako se ohranja spomine na življenje in delo ljudi nekoč.

Razdeljeni v dve skupini smo izmenjaje obiskali Slovenski šolski muzej in Narodno galerijo.

V Slovenskem šolskem muzeju nas je gospodična učiteljica popeljala v preteklost, v šolski dan 3. sušca leta 1900.

Z rokami za hrbtom smo se posedli v stare lesene šolske klopi in čakali, da se nam pri šolski uri pridruži gospodična učiteljica. Kmalu smo zaslišali zvonec in gospodična učiteljica je z odločnimi koraki prišla v učilnico. Vsi smo spoštljivo ustali in jo v en glas pozdravili: »Bogdaj, gospodična učiteljica!«. Tako se je pričela zanimiva šolska ura. Učiteljica je bila zelo stroga, opomnila nas je na pravila, ki veljajo v razredu in nam povedala, kakšne kazni nas čakajo, če ne bomo pridni. Pri učni uri smo račune računali s pomočjo računskega stroja in jih s kredo zapisovali na tablico. Kar veseli smo bili, ker ni bilo nikomur potrebno sedeti na oslu in brati šolskih pravil ali klečati na koruzi.

Strinjali smo se, da je bila učna ura, katere smo se udeležili zelo drugačna, kot ta, ki smo je vajeni danes.

V Narodni galeriji so nas popeljali po njihovi stalni razstavi, posvetili pa smo se živalim na slikah. Na slikah smo s pomočjo stopinj in namigov iz skrinje poiskali različne živali, od udomačenih hišnih ljubljenčkov do divjih zveri. Prisluhnili smo, kako se oglašajo, zapeli pesmice o njih in izvedeli zgodbe po katerih so bile slike naslikane.

Polni vtisov smo se odpravili na avtobus in se odpeljali domov. Doživeli smo res zanimiv in pester dan!

 

Drugošolci.

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost