041 619 125 info@os-vipava.si

Na osnovi odgovorov ugotavljam, da 15,2% učencev ne zajtrkuje, 52,7% jih zajtrkuje vsak dan, 32,4% pa občasno. 56,8% jih meni, da šolska malica ne nadomesti izpuščenega zajtrka.

Samo tretjina (34,4%) učencev vedno poje celoten obrok, 62.4% skoraj vedno, 3,2% pa nikoli.

78,4% jih meni, da za šolsko malico dobi dovolj veliko porcijo.

Navajajo, da za šolsko malico najraje jejo energijsko gosta živila (pica, hrenovke, kosmiči, nutella, rogljiček, med in maslo, marmelada, sirovka, burek, ribji namaz, salama, pašteta, krof,…

Ta živila imajo največkrat visok delež maščob in sladkorja zato so na jedilniku občasno in v kombinaciji s sadjem ali zelenjavo.

Za kosilo pa so jim všeč ocvrtki, pašta, tortelini, hamburger, palačinke, kuskus, juhe (goveja, špinačna, korenčkova), pica, riž, nabodala, meso in omaka, gluhi štruklji, piščančje noge v omaki, testenine z belo omako, pohan sir, jota, pire krompir, pohano meso, pomfri, hrenovka, fižolovka, pohana riba, kruhovi cmoki, različna žita, okisan krompir, klobaso,…

Po njihovem mnenju je na jedilniku dovolj (75,2%) sadja in zelenjave in oboje uživajo večkrat dnevno (67,6% zelenjava, 75,2% sadje).

Od pijač imajo najraje 100% sokove (47,2%), najmanj pa jim je všeč 100% razredčen sok (11,2%). Večkrat si želijo čokoladno mleko (49,6%).

Menijo, da šolska prehrana ustreza načelom zdrave prehrane.

Menijo, da se samo 17,6% učencev pri jedi obnaša primerno. Nekulturno obnašanje jih zelo moti (metanje hrane, igranje s hrano, polivanje, cmokanje, riganje, kričanje, govorjenje s polnimi usti, umazane mize od hrane,…).

Predlagali niso nobenega živila, ki že ne bi bilo vključeno v jedilnike.

Rezultati ankete kažejo, da sta šolska malica in kosilo učencem všeč. Pohvalili so hrano, okusnost hrane, raznolikost, kuharice, velikost porcij, čistočo,… Vsem okusom pa je vedno nemogoče ustreči.

Glede na to, da je potrebno pri načrtovanju šolske prehrane v skladu s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah upoštevati tako načela zdravega prehranjevanja, kot tudi želje otrok glede prehranjevanja, bomo tudi v prihodnje učencem ponudili živila, ki si jih želijo, torej energetsko bolj gosta živila, vendar v omejeni količini in v kombinaciji s priporočenimi živili.

Vsekakor se bomo še naprej trudili oblikovati jedilnike za šolsko prehrano, da bomo zadovoljili željam večine učencev ob čim večjem možnem upoštevanju Smernic zdravega prehranjevanja.

Prilagam primere naših krožnikov.

Vipava, 15.5.2022

Tina Bevk, organizator šolske prehrane

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost