041 619 125 info@os-vipava.si

Z devetošolci smo v petek, 7.10.2022 izpeljali naravoslovni dan z obiskom Štanjela ter si pobliže ogledati slovensko avtohtono pasmo konj.

Gospa Vlasta Markočič nam je približala srednjeveško vasico Štanjel, vas na griču, grajski kompleks, obrambni stolp, cerkev z limonastim zvonikom, skrivni prehod, Ferrarijev vrt s parkom in mostičkom po vzoru znamenitega beneškega mosta Rialto,…, Če je v vas vsaj malo romantične, umetniške ali zgodovinske žilice morate Štanjel vsekakor obiskati.

Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Za obrambo pred turškimi vpadi so naselje v 15. stoletju obdali z obzidjem. Vrhunec razvoja je Štanjel doživel v 16. in 17. stoletju. V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Obnova naselja traja še danes.

Mogoče bo katerega učenca zamikalo, da se bo čez Vipavske griče ponovno odpravil s kolesom ali pa se sprehodil s prijateljem in znancem ter mu povedal in pokazal venčke na vratih in oknih, kamnite kajzarice in pršut,… Tudi kakšna poroka v prihodnosti ni izključena.

Naš naravoslovni dan smo nadaljevali z ogledom kobilarne Lipice, center, kjer imajo hleve, jahalnico, ograde. Prijazna vodička nas je popeljala tudi po muzeju Lipikum, ki je interaktivno zasnovan in namenjen mladim obiskovalcem. Za nas je odprla tudi hlev, da smo se spoprijateljili z belim lipicancem.

Vsi zadovoljni smo naše raziskovanje zaključili okrog poldneva in se do kosila vrnili v šolo.

Tina Bevk

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost