041 619 125 info@os-vipava.si

Učenci 8. razredov so v petek, 7. 10. 2022, na Srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni spoznali poklic gozdarja in gozdarskega tehnika. Spoznali so različne vrste motornih žag, sodoben traktor in nekaj osnovne gozdarske opreme. Na vodenem ogledu parka, ki obdaja SŠ in Dijaški dom, so spoznali značilnosti posameznih drevesnih vrst.

Ali veste katera drevesna vrsta je iz časa dinozavrov? Namig – raste tudi v parku v Vipavi.

Zelo zanimivo je bilo tudi predavanje oziroma pogovor o odnosu drevo-človek ter o sonaravnem in trajnostnem obnašanju človeka v naravi. Pogovor je vodil profesor Krnel, ki na SŠ poučuje dendrologijo in dijakom posreduje temeljna strokovna teoretična in praktična znanja iz poznavanja dreves in grmov, ekoloških in gojitvenih lastnosti vrst in lastnosti in uporabnosti lesa. Zanimivo vsebino je spremljala melodija Hallelujah Leonarda Cohena. Prisluhnite ji lahko na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=jmDC3AE5I2g

Človek in gozd sta bila vedno tesno povezana in ta navezanost je v današnjem času še pomembnejša. Zato bo poklic gozdarja in gozdarskega tehnika vedno aktualen.

Zapisala Mojca Habič

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost