041 619 125 info@os-vipava.si

Skupaj se imamo dobro je bila osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra. V sodelovanju s krajevno skupnostjo Goče smo za učence pripravili različne dejavnosti in gostili zanimive goste.

Pouk je bil bolj zanimiv, saj so se v vlogi učitelja preizkusili tudi nekateri učenci 4. in 5. razreda. Dogovorili smo se tudi za dneve brez domače naloge in v šolo so lahko prinesli razne igrače oziroma družabne igre za igro med odmori.

V ponedeljek, 3.10.2022, nas je obiskal gospod Danilo Pudgar, nekdanji uspešni smučarski skakalec in nam predstavil delovanje skakalnega društva POK. Učenka Klara Paljk je tako zapisala: Bilo je super. Najprej nam je predstavil in povedal, s katerim športom se je ukvarjal. Bilo je zanimivo, še posebej, ko nam je na fotografijah pokazal majhno sobo, v kateri je bilo ogromno pokalov, medalj, priznanj in samih nagrad. Nato pa nam je pokazal skakalnice za smučarske skoke. Povedal je, kje vadijo za tekmovanje in koliko metrske skakalnice so primerne za določeno starost otrok. Pokazal nam je nekaj odličnih in potrebnih vaj za smučarske skoke. Ena izmed teh vaj je telemark. Predstavil nam je tudi opremo, ki je obvezna za vse smučarske skakalce. Na koncu smo si jo lahko tudi oblekli. Nekatere izmed otrok so sošolci dvignili v zrak in občutek je bil odličen.

V torek, 4.10.2022, je učence obiskala gospa Monika Malik, fizioterapevtka, zaposlena v ZD Ajdovščina. Učencem je najprej predstavila delo fizioterapevta, nato pa je učencem predstavila različne vaje, ki vključujejo moč, vzdržljivost, ravnotežje, gibljivost in koordinacijo. Učenci so se zabavali in se dobro razmigali.

V sredo, 5.10.2022, smo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Goče za otroke organizirali Igre brez meja v izvedbi Zavoda Enostavno Prijatelji. Popoldan smo se z otroki in njihovimi starši zbrali v telovadnici. Bilo je zanimivo. Pomerili so se v poligonu, vlečenju vrvi, štafetnih igrah, igrah z igralnim padalom… Za konec pa so morali otroci poiskati skrinjo z zakladom, v kateri se je skrivala vrečka z dobrotami. Dobil jo je prav vsak otrok.

V četrtek, 6.10.2022, so nas obiskali gasilci s PGD Vipava. Po malici smo se zbrali pred šolo in si ogledali gasilsko vozilo. Gasilci so nam predstavili svoje delo in nam razkazali opremo, ki jo pri tem potrebujejo. Otrokom je bilo najbolj všeč, ko so se ob pomoči gasilca preizkusili v gašenju z vodo. Najbolj pogumni so splezali na vrh gasilskega vozila. Za konec je sledila še krajša vožnja z gasilskim vozilom. Učenci so zelo uživali in veliko spraševali gasilce o gašenju požarov.

V petek, 7.10.2022, smo teden otroka v 4. in 5. razredu zaključili z ogledom filma Čudo. Film ima močno sporočilo – kaj šteje največ: prijateljstvo, pogum in odločitev, ki jo sprejemaš vsak dan – da boš prijazen do vseh, ki jih srečaš na svoji poti.

Ta dan sta nas obiskali tudi diplomirani medicinski sestri iz CKZ Ajdovščina, gospe Karin Krečič Štrancar in Špela Koron. Z otroki so se pogovorile o nesrečah, ki se nam lahko pripetijo doma in kako pravilno ravnati ter nuditi prvo pomoč. Predstavili sta temeljne postopke oživljanja in delovanje defibrilatorja.

Teden otroka smo tako preživeli poučno, aktivno in razigrano.

Učiteljica Vanja Krapež

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost