041 619 125 info@os-vipava.si

Po zimskih počitnicah smo vipavski prvošolci pričeli s spoznavanjem življenja nekoč. V šolo smo prinesli različne stare predmete in v učilnici pripravili mini muzej. Predmete smo primerjali z današnjimi in ugotovili, da je bilo življenje nekoč veliko težje in skromnejše.

Na povabilo gospe Marice Kete, pranone naše sošolke Hane, smo si ogledali hišo Pr`Vitezovih. V njej smo lahko začutili utrip preteklosti, saj je gospa Marica celo življenje zbirala staro pohištvo in druge predmete.

Ob vhodu v hišo smo se po ozkih strmih lesenih stopnicah povzpeli v kuhinjo, kjer smo videli najrazličnejšo staro posodo, pribor, umivalnik, šolsko peč na drva, mentrgo, tehtnico z utežmi. Manjkal ni niti tradicionalen bohkov kotek. Nato smo se povzpeli v drugo nadstropje, kjer smo si ogledali spalnico s starimi posteljami in omarami. Navdušili so nas tudi šivalni stroj, pisalni kotiček s črnilom in peresnikom, velik kovček, ki so ga potebovali za pot v Ameriko ter kovček za klobuke. Na steni smo občudovali fotografijo naše gostiteljice Marice in njenega moža na njun poročni dan.

Po ogledu sta nas gospa Marica ter njena hčerka, gospa Dolores presenetili z bonboni in sokom. V zahvalo smo jima zapeli nekaj pesmic.

Imeli smo se lepo,

prvošolci z učiteljicama Laro in Tanjo.

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost