041 619 125 info@os-vipava.si

V petek, 7.4.2023, je na podružnici Goče že dišalo po praznikih, saj smo izvedli dan dejavnosti na temo Velike noči.

Učenci 1. in 2. razreda so imeli tehniški dan. Zjutraj so najprej zamesili testo za velikonočne ptičke. Med vzhajanjem testa so izdelali košarice iz papirja, da bodo vanje lahko položili pirhe ali ptičke. Iz testa so nato oblikovali ptičke in jih spekli. Poslikali in okrasili so pirhe, ki so jih izdelali iz lepila mekol in soli. Sol ustvarja poseben učinek prelivanja barv. Nastali so čudoviti izdelki, ki si jih lahko pogledate na fotografijah. 

Učenci 4. in 5. razreda pa so imeli naravoslovni dan. Za začetek smo povedali, zakaj praznujemo Veliko noč in kakšni so običaji na Slovenskem v času Velike noči. Eden izmed simbolov Velike noči so pobarvana jajca – pirhi, zato je učence ta dan čakala naloga barvanja jajc z naravnimi materiali – tako, kot so jih barvali v preteklosti.  Razdelili smo se v skupine, a še preden smo se lotili dela, smo šli na krajši sprehod in med potjo nabrali razne manjše zelene rastline, da so jih nato položili na jajca in ovili v najlonsko nogavico. Jajca smo nato kuhali v čebulnih olupkih, kurkumi, rdeči pesi, borovnicah in kavi. Najlepše so se obarvala jajca, ki so bila kuhana v čebulnih olupkih, borovnicah in kurkumi. Iz papirja so si učenci izdelali tudi preprosto kokoško – držalo, v katero so dali pobarvan pirh in ga odnesli domov.  

Krajevna skupnost Goče pa nam je omogočila, da nas je po malici obiskala gospa Andreja Lapajne, ki se ukvarja s poslikavo obraza. Najprej nam je predstavila poklic vizažistke. Povedala je, kakšno delo opravlja in katere pripomočke potrebuje pri svojem delu. Vsi smo že nestrpno pričakovali, kdaj bo začela s poslikavo obrazov. Naše obraze so tako ta dan krasili pirhi, zajčki, piščančki, rožice in drugi spomladanski motivi.

Preživeli smo lep, poučen in ustvarjalen dan, ki nas je popeljal v prihajajoče praznične dni.

 

Učiteljici Vanja Krapež in Anita Čujec

 

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost