041 619 125 info@os-vipava.si

V četrtek, 25. 5. 2023, smo se učenci devetega razreda zjutraj zbrali pred šolo. S seboj smo nosili kovčke in potovalke, saj smo bili po več letih prva generacija, ki se je odpeljala na dvodnevni zaključni izlet. Navdušeni smo se vkrcali na avtobus in se odpeljali proti Gorenjski.

Z glasbo in klepetom je vožnja hitro minila in prispeli smo v Mojstrano, kjer smo si ogledali planinski muzej. V manjših skupinah smo se po razstavi sprehajali kar sami. Preizkusili smo se lahko v raznih nalogah v povezavi z varnostjo v gorah in pohodništvom, si nadeli varovalni pas, videli helikopter in doživeli občutek v gorskem bunkerju med nevihto. Nato smo se odpeljali v Planico, kjer smo izstopili iz avtobusa in šli peš v Tamar. Tam smo si odpočili pred kočo in občudovali slap. Do takrat se je zrak že segrel na poletno temperaturo in sijalo je sonce. Po vrnitvi v Planico smo se povzpeli še na slavno skakalnico velikanko. Ko smo po okoli tisočih stopnicah, nekateri pa kar po travi na sredini, končno le dosegli vrh, smo zajeli sapo in malo občudovali razgled ter se vrnili v dolino. Napotili smo se še do Zelencev, gorskega mokrišča okoli jezera s čudovito vodo. Potem nas je pobral avtobus in nas odpeljal v Kranjsko Goro, kjer smo se nastanili v hotelu. Po večerji smo se sprehodili še do jezera Jasna in se po želji tudi kopali. Ob povratku v hotel smo bili po napornem, a lepem dnevu nekateri ožgani od sonca, drugi z nekoliko bolečimi nogami, a le redkim je to preprečilo klepet in druženje po sobah pozno v noč. Po več ali manj spanja smo zjutraj odrinili še proti Bovcu, kjer smo oblekli opremo, prijeli za vesla in se z rafti spustili po reki Soči. V mrzli, turkizni in kristalno čisti reki smo tudi malo zaplavali in se vrnili k avtobusom. Po postanku za sladoled se je naš izlet približal koncu.

Pozno popoldan v petek smo se v Vipavo vrnili srečni in polni vtisov. Zahvaljujemo se našim razrednikom, spremljevalnim učiteljem in šoli, ki so nam omogočili ta dvodnevni izlet. Prepričani smo, da nam bo za vedno ostal v čudovitem spominu.

Eli Kalc, 9. c

 

V četrtek, 25. aprila smo se devetošolci podali na dvodnevno zaključno ekskurzijo. Naš prvi postanek je bil v Mojstrani, kjer smo pojedli malico in si ogledali Planinski muzej, kjer smo spoznali začetke alpinizma v Sloveniji, reševali naloge povezane s planinstvom in preizkusili, kako je v bivaku, ko zunaj divja nevihta.

Nato smo se odpeljali do Planice, od koder smo se peš podali do koče v Tamarju. Tam smo se spočili, potem pa smo se odpravili nazaj, saj nas je čakal vzpon na Velikanko.

Po vseh stopnicah smo imeli krajši odmor, nato pa smo se peš podali do naravnega rezervata Zelenci. Od tam smo odšli v hotel v Kranjski Gori, kjer smo se osvežili in pojedli večerjo, nato pa smo peš odpravili še do jezera Jasna.

Naslednje jutro nas je po zajtrku čakala vožnja do Bovca, kjer nas je čakal rafting. Vmes smo tudi zaplavali v Soči, ki pa ni bila tako tako mrzla zaradi opreme, ki smo jo imeli oblečeno.

Ko smo se zatem preoblekli in okrepčali smo se odpravili proti Vipavi. Med vožnjo smo se ustavili še v Kobaridu na sladoledu, za katerega se lahko zahvalimo razredničarkam, nato pa smo se veseli in polni lepih vtisov vrnili v Vipavo.

Vanesa Gregorc, 9.a

 

Devetošolci smo dvodnevni končni izlet začeli z ogledom Planinskega muzeja. Nadaljevali smo s pohodom iz Planice do Tamarja. Nekateri smo se povzpeli na največjo planiško velikanko, s katere smo si lažje predstavljali višino, ki jo premagujejo skakalci pred skokom.

Po večerji v hotelu smo se sprehodili do jezera Jasna, kjer smo se družili. Nekateri so celo plavali.

Naslednji dan smo šli na rafting. Bili smo zelo vznemirjeni in polni pričakovanj. To nas je malce minilo, ker nam je bilo v opremi zelo vroče. Komaj smo čakali, da gremo v vodo. Najbolj mi je bila všeč vožnja po brzicah ter »špricanje« drugih čolnov. V Kobaridu smo se ustavili na sladoledu.

Na ekskurziji smo zelo uživali in se še bolj povezali. Zelo smo veseli, da smo imeli možnost končati osnovno šolo z dvodnevnim izletom v Kranjski gori.

 Jana Kodelja, 9.b

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost