041 619 125 info@os-vipava.si

Sedmošolci so se v četrtek, 25. 5. 2023 odpeljali na Gorenjsko. Lep sončen dan smo preživeli v Radovljici, v Vrbi in pri slapu Savice.

V starem mestnem jedru Radovljice še živi tradicionalna slovenska obrt lectarstva. V kleti gostilne Lectar na Linhartovem trgu je lectarija, ki je hkrati tudi muzj lectarstva. Najprej smo si ogledali način priprave lectovih src, staro opremo in pripomočke za peko ter krašenje. Videli smo tudi več deset let stare izdelke iz lecta. Prikupna delavnica obratuje v obokani kleti. V lectariji, opremljeni s staro opremo, na tradicionalen način in po starih receptih še vedno izdelujejo lectova srca. In tudi mi smo se poskusili v izdelavi. Kako nam je uspelo si oglejte na fotografijah.

Iz Radovljice nas je pot vodila v Vrbo, Prešernovo rojstno vas. V hiši Franceta Prešerna nas je sprejel vodič, ki nas je z gorenjskim narečjem in zanimivim pripovedovanjem prav vse pritegnil. Z zanimanjem smo prisluhnili pripovedi o življenju gorenjske vasice v Prešernovem času. Obiskali smo tudi bližnjo podružno cerkev svetega Marka, ki jo Prešeren omenja v pesmi O, Vrba. Je izjemen arhitekturni in umetnostni spomenik iz 12. ali 13. stoletja.

Pika na i naši ekskurziji je bil obisk slapa Savice v osrčju Triglavskega narodnega parka. Po več kot 500 stopnicah smo se v bližini slapa prijetno ohladili in občudovali lepoto svojevrstnega dvopramenskega slapa Savice.

Ana Kobal, vodja ekskurzije

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost