041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Delavnice z vlivanjem art betona

Dec 8, 2017

V petek, 24. 11., smo nadarjeni učenci imeli delavnico o vlivanju art betona. Tri dni pred tem, v torek, 21. 11., smo po pouku izdelali kalupe. Iz plastificiranega papirja smo izrezali mrežo in jo nato z lepilnim trakom zlepili v kalup želenega izdelka. Vsi smo se odločili narediti vazice z že priloženo mrežo, nekateri pa so doma naredili še drugačne kalupe, kot so npr. svečniki in ostale različne posode ter vaze. Kalupe zanje so izdelali iz raznih kartonastih škatlic za zdravila in živila.
V petek sta iz podjetja Salonit Anhovo prišla dva delavca in nam predstavila, s čim se ukvarja njihovo podjetje in kako se izdela beton. Učenci smo se naučili nekaj o zgodovini betona, na primer, kje so ga prvič uporabili ali da so prvo betonsko hišo naredili leta 1901 v Parizu in od takrat vsi gradimo hiše iz njega. Prav tako smo izvedeli, da se beton začne strjevati komaj po dveh urah, da za 80 % trdnost potrebuje 48 ur, za 100 % pa kar 28 dni.
Po predavanju smo učenci sami zmešali beton in ga nato vlili v kalupe. Pri tem smo nosili rokavice, predvsem zato, da se ne bi umazali, in ne zato, ker bi bil beton škodljiv. Čeprav je bilo delo precej umazano, smo učenci pri tem uživali. Izdelke smo dali sušiti in sledil je kratek posnetek o podjetju Salonit Anhovo in o kamninah, ki jih uporabljajo.
Izdelki se zdaj sušijo in učenci verjamemo, da bodo odlično uspeli.
Delavnica se je vsem učencem zdela zelo zanimiva in zabavna, bila je nova izkušnja, ki bi jo radi ponovili. Zahvaljujemo se delavcem iz Salonita Anhovo in prisrčno čakamo njihov naslednji obisk pri nas.


Sara Pregelj

 

Najbolj iskano

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost