041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Kulturni dan smo preživeli v Ljubljani

Mar 30, 2018

To je bil pravi kulturni dogodek. Prvi del dneva smo posvetili našemu največjemu arhitektu Jožefu Plečniku. Ustavili smo se v njegovi hiši, kjer nam je kustosinja razkazala arhitektove prostore. Najbolj zanimiv se mi je zdel prostor, nekakšna veža, v katerem je Plečnik sprejemal obiskovalce. Prostor je bil zasnovan neudobno, z odprto streho, natlačen s stvarmi, ki jih je zbiral, z aspidistrami, rastlinami, ki jih je oboževal …; vse to je ta posebni mož zasnoval tako, da bi se obiskovalcev čim prej znebil. Sliši se pametno!

Lokalni vodiči so nas vodili mimo Plečnikovih arhitekturnih spomenikov: Trnovski most, Križanke, Ilirski steber, NUK, Kongresni trg in Tromostovje. Bolj ali manj sem Plečnikovo dediščino v Ljubljani za silo poznala, najbolj me je presenetil Trnovski most, zasajen z belimi brezami.

Za »oddih« med spoznavanjem kulturnih znamenitosti našega glavnega mesta smo v CD poslušali slovensko filmsko glasbo. Komu ne zveni v ušesu Cvetje v jeseni, Ko zorijo jagode, Kekec, Sreča na vrvici …

Od tu je le nekaj korakov do Moderne galerije, ki se nahaja nasproti Tivolija. Vodili so nas po razstavi likovnih del iz 20. stoletja. Najbolj sem si zapomnila dela Vena Pilona, našega rojaka; v spominu mi je ostala tudi slika Franceta Kralja z naslovom Kmečki in mestni otroci, ki realistično prikazuje socialno razslojenost.

Veselim se že let, ko bom študirala v Ljubljani in uživala v kotičkih tega mesta.

Sara Pregelj

Najbolj iskano

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost