041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Zvezde vabijo tudi vas

Apr 16, 2018

Že dvanajsto leto so slovenski sedmošolci vključeni v nacionalni projekt Rastem s knjigo, ki spodbuja branje kvalitetnih knjig slovenskih avtorjev med mladimi.

V mesecu aprilu, ko praznujemo mednarodni dan knjig za otroke in slovenske dneve knjige, smo obiskali Lavričevo knjižnico v Vipavi, čeprav naši šolarji obiskujejo tudi druge oddelke Lavričeve knjižnice. Jasmina Česnik Ušaj nam je predstavila možnosti, ki nam jih ponuja javna knjižnica,

kako ugotovimo, ali je knjiga v knjižnici na razpolago ali je izposojena, knjigo si lahko rezerviramo.

Povedala nam je, da danes že veliko knjig lahko beremo kot elektronske knjige. Izvedeli smo, da bomo zamenjali stare članske izkaznice za nove. Zabavali smo se ob kratkem filmu, ki je na smešen način prikazal, česa se v knjižnici naj ne bi počelo. Sledila je kratka projekcija avtorjeve predstavitve knjige Zvezde vabijo, v kateri pravi: »Včasih se moramo odklopit od interneta, zato da se lahko priklopimo nase.» Na koncu je vsak prejel Mazinnijevo knjigo v dar.

Z drugačnimi zvezdami smo nadaljevali kulturni dan, to so bili lutkarji iz OŠ Šturje s svojo predstavo Čarobne Gosli. Navdušili so nas s svojimi marionetami, prefinjeno izdelano sceno, s celotnim nastopom. Pustite se presenetiti tudi vi.

Livija Lango

OBISKALI SMO LAVRIČEVO KNJIŽNICO V VIPAVI

Kulturni dan v knjižnici. Ne v šolski, ampak v splošni, v podružnični Lavričevi knjižnici v Vipavi. V kulturni dan smo vključili tudi projekt Rastem s knjigo, ki poteka že več let in vse sedmošolce seznanja s knjižničarskim delom, učence pa spodbuja k branju.

V vipavski knjižnici smo izvedeli o različnih vrstah knjižnic, o zgodovini slovenskih knjižnic, predvsem o naši,  Lavričevi, o tem, kako in na kakšen način hranijo knjige. Izvedeli smo, da si bibliotekarji pri razvrščanju pomagajo s črkami in številkami. Taki oznak se reče UDK. Ogledali smo si tudi smešen filmček, o tem, kako se ne sme ravnati s knjigami. Po ogledu knjižnice smo vsi učenci dobili knjigo, ki je izšla v okviru letošnjega projekta. To je knjiga Mihe Mazzinija Zvezde vabijo.

Projekt in predstavitev knjižnice sta bila zelo zanimiva in poučna. Izvedeli smo veliko novega in spoznali, da so knjižnice pomembni prostori, saj nam ponujajo veliko odgovorov.

Eneja Pregelj in Neža Lemut

Najbolj iskano

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost