041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Kulturni dan v maju

Maj 23, 2018

V ponedeljek, 21. maja, smo se učenci devetih razredov odpravili na kulturni dan v Koper in Sežano. Zjutraj smo si najprej ogledali predstavo v Gledališču Koper predstavo Butalci.  Ta je bila zabavna, zato smo si jo z veseljem ogledali. V njej so igrali tudi igralci, ki jih poznamo s televizijskih zaslonov. Na smešen način, s pretiravanjem in parodijo, so nas spravljali v smeh.

Po predstavi smo imeli krajšo malico ob morju.

Kulturni dan smo nadaljevali v Sežani z ogledom spominske sobe Srečka Kosovela, ki se nahaja v prostorih današnje Ljudske univerze, včasih stare šole. Tu nas je sprejela vodička, ki nam je pripovedovala o Srečku Kosovelu in njegovi poeziji. Ogledali smo si prostore njegove »rojstne hiše«. Kosovelov oče je bil učitelj in ravnatelj, zato so bivali kar v prostorih šole. Tu je Srečko Kosovel živel do petega leta.

Spominsko sobo so v taki sodobni obliki odprli že leta 1976, pred nekaj leti pa so jo prenovili. Obiskovalce presenetijo po stenah napisane pesmi in po prostoru razporejeni objekti, ki ob igri svetlobe in senc ustvarjajo konstruktivistične podobe. Po predstavitvi smo si ogledali še krajši film o njegovem življenju oziroma o različnih smereh njegovega ustvarjanja. Naša sošolka Ajda, ki pesnika zelo ceni, je recitirala njegovo pesem Ekstaza smrti.

Na kulturnem dnevu smo učenci izvedeli veliko novega o Srečku Kosovelu in njegovi poeziji in kljub temu da butalske humoreske dobro poznamo, smo se iz srca nasmejali dogodivščinam Butalcem, ki na nek način predstavljajo nas same. Predstava nam bo še dolgo ostala v spominu.

Špela Marc

Najbolj iskano

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost