041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Kulturno v Pristanu

Feb 7, 2019

Učenci 4.b razreda in pevci v zboru Poke smo pripravlili krajši kulturni program. Med verze dveh Prešernovih – Povodnega moža in Lepe Vide so vpletli glasbeno vsebino s petjem, igranjem na instrmente in plesom.

V sredo, 6.2.2019 so program izvedli pred našimi starejšimi sokrajani v Pristanu. Nekaj pesmi je imela klasično klavirsko spreljavo izpod prstov Ane Poljšak, nekaj sta jih spremljala Luka Trošt in Jaka Leban na kitari in cajonu, Zibenšrit je zaigralo 7 učencev glasbenikov iz 4.b, ostali iz razreda so zaplesali, a cappella pa je zazvenela Čudna zgodba. Na praktikablih so se oglasile priredbe ljudskih pesmi o sinički in soncu, zimzelene melodije o deželi branja, miru in domovini, v zaključku pa še o mačjem koncertu s solistko Ivano Tomažič.

Za tamkajšnje sokrajane je srečanje pomenilo veliko popestritev vsakodanjika, saj v taki ustanovi dan kaj hitro postane enak dnevu. Ob odlomkih o Vidi in Urški se je marsikdo izmed njih spomnil njune celotne vsebine, te Prešernove verze so pred več desetletji učenci znali vse na pamet. V sredo smo med poslušalci posredno obudili tudi topel spomin na mladostne dni.

Sodelovanje med tamkajšnjo fizioterapevtko Mojco in našo učiteljico Nadjo je sicer že utečeno, a je kljub temu od srečanja do srečanja prireditev kvalitetnejša. Od nerodnih postavitev v prostoru prva leta smo z izkušnjami prišli do zelo dobrih koncernih točk. Ena preskrbi podaljšek, druga praktikable, ena sladico za nastopajoče, druga prevoz instrumentov,… V prihodnje bodo recitatorji lahko koristili prenosni mikrofon z zvočniki, da bodo v dvorani poleg petja dovolj glasen tudi govor naših učencev.

Za učence ima obisk v Pristanu dva pomena. Najvidnejši je tisti, da obravnavajo nove vsebine in se z njimi pripravijo na javno nastopanje. Drugi, globlji pomen,a ne tako opazen, pa je vzgojni – spoštovanje starejših s tem, da jim namenimo svoj čas in trud, da jih obiščemo in jim polepšamo dan.

Učenci radi vidijo, da se popestrijo klasični šolski dnevi, zato so pripravljeni tako sodelovati še kdaj.

Nadja Rodman Koradin

Najbolj iskano

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost