041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ND Predjamski grad in Notranjski muzej Kras

Maj 31, 2019

V sredo, 29.5.2019 smo organizirali ND Kras za učence četrtih razredov iz Vipave in Podnanosa. To ekskurzijo nekateri poimenujejo tudi kot zaključna ekskurzija, ali pa kar izlet, za nas pa je to pomenilo kot drugi del dejavnosti, ki jih izvajamo v okviru projekta SKUM, v katerega smo vključeni. Pred slabim tednom nas je namreč obiskala kustosinja Tina, sedaj pa smo mi odpotovali v Postojno in s tem »vrnili obisk«, kar se za dobre goste tudi podobi.

Zaradi slabe napovedi vremena smo s seboj vzeli škornje, dežnike, pelerine ali dežne jakne. Dejavnost je bila sicer načrtovana v gradu, a kaj kmalu smo ugotovili, da življenje v gradu v slabem vremenu ni pomenilo prav velikega udobja. Predjamski grad je sezidan ob skali, po njej je ta dan neprestano tekla voda, ki je močila stopnice, podeste, curljalo je iz nadstreškov, pokazale so se napake krovcev na stražnih stolpih.  Najobilnejše namakanje nam je pokazala jama. Nikakor si nismo mogli zamisliti, da bi se v takem vremenu kot srednjeveški oproda morali odpraviti na potovanje s konjem čez nanoško planoto v Vipavo, kot je to delal vse leto vitez Erazem.

V drugem delu smo obiskali Notranjski muzej Kras v Postojni. V prijetni predavalnici smo pustili dežnike, nahrbtnike in mokre jakne ter se razdelili v dve skupini. Medtem ko je ena skupina nabirala znanje v obliki igre Activiti med razstavljenimi eksponati povezani z jamami, je druga analizirala okostje jamskega medveda, v delavnici izdelala odlitek okamenin ter ta odlitek tudi pobarvala. Po dobri uri sta skupini dejavnost zamenjali. Primož in Tina sta bila prepričljiva in zabavna vodiča, zato nam tu niti za trenutek zunanje slabe vremenske razmera niso motile razpoloženja. Iz Postojne smo odpotovali z 10 minutno zamudo, a z razlogom – nabirali smo znanje.

Na začetku so bili učitelji malo tečni, saj so preštevali, presedali, opozarjali, preverjali,… Vodja dejavnosti je učencem na avtobusu med vožnjo opozarjala na opazovanje okolice in pripovedovala o naravnih sestavinah domače pokrajine. Med vožnjo iz Predjame v Postojno smo več lahko slišali o samem Erazmu, saj je bilo na gradu v času našega obiska več kot 150 obiskovalcev in ni bilo prave možnosti, da bi vse pregledali in prebrali. Med vožnjo nazaj pa smo ugotovili, da nas bo prihodnjič avtobus peljal v Ankaran, kar nas je zagotovo spravilo v dobro voljo.

S kustosinjo sva ugotavljali, da je bila v njihovi ustanovi tokrat naša peta generacija. V muzeju organizirajo tudi rojstnodnevne zabave, letos tudi za nekatere vipavske otroke. Veseli smo, da smo lahko moči združili tudi pri projektu SKUM, saj s tem načrtujemo, realiziramo in preverjamo nove oblike dejavnosti, za starše pa to pomeni nižje plačilo sicer že ustaljenega izleta. Najverjetneje bomo v prihodnjem letu proti koncu šolskega leta s četrtošolci še obiskali Erazma v Predjami in jamskega medveda v Postojni.

Nadja Rodman Koradin

Več fotografij najdete na tej povezavi:

https://4brazred.weebly.com/fotogalerija.html

Najbolj iskano

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost