041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Srebrne POKE

Maj 28, 2019

Danes imajo učenci veliko možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa. V primerjavi  z možnostmi pred dvema desetletjema so jim poleg nekaj več ur pouka na voljo še izbirni predmeti, interesne dejavnosti, dejavnosti v PB, čipkarska šola, tamburice,… Ne pozabimo tudi na zunajšolske dejavnosti, ki ravno tako zahtevajo redno delo. Le kdo bi še našel čas za petje v zboru?

S ponosom lahko ugotovimo, da so učenci večinoma 3. in 4. razreda naše šole v drugi polovici maja našli nekaj več časa za pevske vaje in dodatne nastope, ki so bili namenjeni utrjevanju in poglabljanju kvalitete petja, saj so bili kot OPZ POKE prijavljeni na regijsko tekmovanje. Na vajah konec aprila ni bilo še slišati pravega zvoka zbora, tudi na intenzivnih vajah, ki so bile v soboto, 11.5., ni šlo najbolje. V pripravah na tekmovanje so učenci svoje znanje dali »na ogled« še med gostovanjem v Cirius-u in  v vajah med predmetom glasba. Počasi so se stvari začele kristalizirati. Pogledali smo si posnetke in se drug drugemu smejali ob nerodni hoji na oder ali iz njega, jezili smo se na sošolce, če so zapeli kakšno noto preveč ali premalo, vadili smo petje z obrazno mimiko, največkrat pa smo opozarjali na zbranost, ki jo je po rednem pouku in ob drugih dražljajih v tej starosti težje priklicati.

V petek,  24.5.2019 se je v Novi Gorici odvijalo Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov primorske regije, na katero je bil prijavljen tudi naš zbor. Če odpade pouk zaradi izleta, smo veseli, tokrat pa je bilo v zraku že navsezgodaj čutiti še zbanost, odgovornost in čuječnost mladih pevskih talentov. Šlo je zares. Vse dopoldne ni smel nihče nič kričati. Vsi so morali obleči isto majico z rožico. Program ni dovoljeval niti morebitnega nepričakovanega  »5 min za lulanje«. Ob prihodu v Novo Gorico nas je čakala šolska malica v JSKD, postavitev na oder v kulturnem domu s krajšo vajo, upevanje in ogrevanje v prostorih JSKD in priprave v zaodrju. Šele po vsem tem so lahko pevci stopili na oder pred tekmovalno žirijo v sestavi Maja Cilinšek, Manja Gošnik Vovk in Marko Vatovec, ki je skrbno sledila vsaki malenkosti.

Mladi pevski glasovi so ob prvi pesmi Sijaj, sijaj sončece prelomili led in začeli uživati. Čopijev Velik je pokazal spevnost otroških glasov, ljudska priredba Komar pa z muho pleše jim je ponujala igrivost, izščevanka Ti si fuč pa je, kot da bi bila pisana na kožo, uspešno zaklučila tekmovalni del dneva. Točke je komisija dodajala še za primernost programa, barvo in jakost zvoka, prepričljivost izvedbe, klavirsko spremljavo, delo zborovodje, ter še mnogo drugih elementov vključenih v zborovski nastop.

Po najtežjem delu dneva je sledila sprostitev. Najprej so se učenci preoblekli in okrepčali, nato pa je sledila zabava. Druge otroške zbore, ki so sodelovali na tekmovanju, so zborovodkinje peljale na sladoled. Vipavci vemo, da je najboljši sladoled pri Marjanci, to nam priznajo tudi novogoričani, zato smo te sladke trenutke raje prenesli na pozneje. Kljub temu pa je učiteljica s pomočjo sponzorja Nova oprema vendarle zagotovila posladek – ogledali smo si poizkuse v Hiši eksperimentov. Učenci so preverjali, kako potuje zvok, kakšen mora biti vztrajnik, kako se vidi rentgensko sliko, pisali so s pomočjo zrcala, ugotavljali lastnosti zvočnih palic,jakost zračnega balona,… Dobra ura časa je bila skoraj premalo za toliko različnih eksperimentov.

Ga. Lučana in ga. Kristina, ki sta poleg zborovodkinje spremljali zbor, sta učence nato peljali na avtobus, ki je že čakal na avtobusni postaji in mlade pevce srečno pripeljal do Vipave. Zborovodkinja Nadja Rodman Koradin in mlada korepetitorka Ana Poljšak, ki vodita in spremljata zbor že tretje leto, sta počakali v Novi Gorici na javno razglasitev rezultatov.

Naši pevci so bili na regijskem tekmovanju s 74 doseženimi točkami nagrajeni s srebrnim priznanjem, na kar smo lahko zelo ponosni. V pevski skupini sodeluje nekaj odličnih pevk, ves 4.b razred in nekaj pevcev, ki svoj glas šele oblikujejo zadnje leto. Z doseženim  nivojem so dokazali, da se lahko z malo več pripravljenosti do dela in dobro voljo veliko doseže. Ker so poleg petja v teh dneh ti učenci sodelovali še na nogometnih turnirjih, plesnih tekmovanjih, čipkarskem tekmovanju, družinskih praznovanjih in še marsikje, so učenci pokazali, da jim je poleg kvantitete važna tudi kvaliteta dela.

Učence poskušamo pripravljati na vsakdanje življenje, ki ni samo z rožicami posltlano. Pripravljamo jih na vzpone in padce, na zbrano delo in veselje v zabavnejših trenutkih, na dokazovanje posameznika pred skupino in skupine pred posameznikom, na takšne in drugačne stresne trenutke, ki imajo lahko tudi pozitivni učinek. Tekmovanje je za pevce naporni trenutek, na katerega se dalj časa pripravlja. Mladi pevci so bogatejši za te nove izkušnje, ki so ob dobrem rezultatu postale pozitivne.

Vabimo vas na naslednje koncerte zbora, kjer se boste lahko prepričali o kakovosti petja.

Nadja Rodman Koradin

Foto: JSKD

Nekaj drugih fotografij si lahko ogledate na povezavi:

https://4brazred.weebly.com/fotogalerija.html

Najbolj iskano

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost