041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

SVETOVNI DAN TURIZMA

Okt 2, 2019

Svetovni dan turizma se praznuje 27. septembra, vsako leto že od leta 1980. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na naši  severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in na njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote.

Pri nas v Vipavi pa smo ta dan, obeležili z različnimi dejavnostmi, ki so potekale v organizaciji našega »TICa«. Nas šolarje so, na primer, povabili na voden ogled domačega kraja.

Pod vodstvom zgodovinarke, ge. Jane Kete, smo spoznavali bogastvo kulturne in naravne dediščine naše Vipave. Ga. Jana zna tako zelo lepo pripovedovati, da smo kar takoj zdrsnili nekaj stoletij nazaj v zgodovino ter podoživljali srednjeveški trg, grofe in vse dogajanje okrog njih. Zastavljali smo ji vprašanja ter si v glavah slikali podobe takratnega kraja. Prešteli smo pute, premerili dvorišče Lanthierjeve graščine, preučevali Erazma, ki je hodil češnje krast, ter šteli izvire in jame te naše skrivnostne reke Vipave. Bilo je zelo zanimivo. Ugotovili smo, da kljub temu, da te objekte in stavbe vsak dan mimohodimo, se premalokrat vstavimo in poglobimo v njihov izvor in bogastvo, ki nam ga nudijo.

Lahko smo zelo ponosni, da živimo v tako kulturno bogatem kraju. Včasih, se šele ob pogledu na tuje avtobuse »na placu« in tujejezične turiste pri »Marjanci«, zavemo, da imamo vendar pred nosom en velik zaklad!

učenci 5.a in 5.b ter razredničarki

Najbolj iskano

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost