041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ŠPORTNI DAN POŠ PODNANOS – POHOD NA KOKOŠ (674m)

Okt 17, 2019

Koča na Kokoši (670m) stoji na vzpetini hribu Jirmanec, ki se razteza nad turistično znano Lipico, največjo slovensko vasjo Lokev in najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico. Koča nosi ime po vrhu Kokoš (674m), ki je od koče oddaljen dobrih 5 minut. V bližini koče in pod pobočjem Jirmanca zasledimo dva mejna kamna, ki sta ostanek nekdanje fevdalne zemljiške delitve posesti na Krasu. (https://www.pzs.si/koce.php?pid=175)

Kokoš je bila cilj jesenskega pohoda in prvega športnega dne učencev in učiteljic podružnične šole PODNANOS (OŠ Draga Bajca VIPAVA) v letošnjem šolskem letu.

Kljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi smo se z dvema avtobusoma odpeljali iz Podnanosa proti Lipici, od koder smo se odpravili na pot. Takoj nas je pozdravil mrzel veter. Po poti nas je osvežilo tudi nekaj kapljic dežja, zavetje pa so nam nudili krasni gozdovi, polni prečudovitih dreves in grmovja ter mnogih gob.

Po dobri uri hoje smo dosegli vrh Kokoši (674 m n.v.), kjer je burja še močneje pihala ter celo pregnala deževne oblake. Na vrhu smo se podpisali v planinsko knjigo in zapolnili planinske knjižice z žigom. Utrujeni smo si v zavetju planinske koče privoščili pravo planinsko malico.

Pred sestopom smo se še fotografirali, pospravili za sabo in se nato spet spustili v dolino. V daljavi smo opazili tudi morje.

Po navdušenju sodeč je bil jesenski pohod res lep skupni športni dogodek na podružnici Podnanos.

Vida Trošt Vidic

Foto: Vida Trošt Vidic

Najbolj iskano

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost