041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Jaka Strajnar med četrtošolci in na Gočah

Nov 18, 2019

V okviru projekta SKUM, v katerega je vključena tudi naša šola, je v sredo 13.11.2019 in četrtek 14.11.2019 obiskal četrtošolce na matični šoli in učence na Gočah akademski glasbenik tolkalec, avtor učbenika za učenje igranja na cajon, organizator delavnic s tolkali za otroke in mladino – Jaka Strajnar. Pri pripravi in v analizi dela je z umetnikom ter učiteljicama sodelovala redna profesorica na Akademiji za glasbo dr. Branka Rotar Pance.

Obisk je bil načrtovan prav v tem obdobju, ko se pri pouku pogovarjamo o skupinskem ustvarjanju glasbe ter o takšnih in drugačnih glasbenih skupinah in orkestrih.

Jaka nam je pomagal sestaviti razredne orkestre z  boomwhackersi – glasbenimi cevmi. Po krajšem ogrevanju zlasti v ritmu so učenci spremljali z cevmi petje ene izmed svetovno znanih  zimzelenih pesmi. V drugem srečanju smo osvojenemu  vzorcu dodajali glasbeno kuliso z lastnimi in šolskimi instrumetni. Seveda pa nikakor ni šlo niti brez cajona, ki je dajal glavni glasbeni utrip celotni skupini. Ob zaključku druge ure je z vsakim razredom posebej zazvenela že prav lepa glasbena zgodbica, ki se konča, kot se za jesen spodobi, z mirnim spanjem.

Delo v dveh šolskih urah je bilo zelo intenzivno in izkušnja zelo bogata. Upamo lahko, da je bila motivacija, ki so jo dobili učenci za delo, dovolj velika. Lepo bi bilo, če bi se iz te izkušnje rodile nove zvezdice s prvo predstavitvijo na redni letni šolski prireditvi.

Nadja Rodman Koradin

Najbolj iskano

(Skupno 238 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost