041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

POL STOLETJA NOVE ŠOLE V VIPAVI

Nov 4, 2019

Ko slišiva ime pesnika Draga Bajca, se najprej spomniva na našo šolo, ki je poimenovana po njem. Že osmo leto preživljava dneve v njej in zdi se nama, da je tu že od nekdaj. Nikoli pa se nisva vprašali, koliko je v resnici stara.

Letos praznuje 50 let.

V novo šolo so v začetku hodili le učenci 7. in 8. razreda. V teh letih pa je dobila dva nova prizidka in telovadnico. Preoblikovala se je v večjo, popolnejšo stavbo, ki danes sprejme več kot štiristo učencev.

Praznovali smo v sredo, 23. oktobra. Na slovesni prireditvi smo se sprehodili skozi čas. Tako kot takrat smo otvorili novo šolo, jo postopoma dograjevali, se ustavljali na njenih  pomembnih postajah in podoživljali pomembne dogodke. Ogledali smo si delček slavne lutkovne predstave Salon Expon, se podali v vesolje in poskušali doživeti astronomsko noč pred petindvajsetimi leti, spomnili smo se likovnih, rokometnih, košarkarskih in glasbenih uspehov, pa tudi vseh ravnateljic in njihovih pomočnikov. V znak zahvale smo jim podarili šopke.

Glasba je tista dejavnost, ki je na naši šoli že od začetka, zato nas je spremljala skozi celotno prireditev. Poslušali smo pihalno godbo iz Vrhpolj, tamburaše, otroški in mladinski pevski zbor in pianistko Katjo Poljšak. Na naši šoli pa so se kalili tudi pevci, ki danes sestavljajo komorni zbor Ipavska. Prijazno so se odzvali našemu vabilu in nam zapeli.

Za kar se da lep zaključek, so glasbeniki in pevci združili moči in naši šoli zaželeli vse najboljše. Brez torte, ki nam jo je podarila pekarna Brumat, seveda ni šlo.

Otvoritvi šole je pred petdesetimi leti sledila zakuska v hotelu pri Jelkotu. Tudi mi smo ta dan želeli ustvariti praznično vzdušje, zato smo vse prisotne povabili na zakusko. Našo avlo smo ta večer spremenili v hotel pri Jelkotu. Ob pijači, jedači in razstavi o šoli, ki jo je pripravila učiteljica Ana Kobal s svojimi učenci, smo se družile različne generacije, povezane z našo šolo.

Še naprej bo šola odpirala svoja vrata. Želiva si, da bi vanjo radi prihajali in odhajali z lepimi spomini.

Tisa Princes Ledinek in Vida Furlan, učenki 8. a razreda

 

Najbolj iskano

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost