041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Plečnikova Ljubljana od doma

Apr 6, 2020

 

V torek, 31. 3. 2020 smo za učence 9. razreda organizirali kulturni dan na temo Plečnikova Ljubljana na daljavo. Omenjeni kulturni dan smo nameravali izvesti 24. 3. 2020 vendar nam je korona virus prekrižal načrte. Toda mi se ne damo. Bo Plečnikova Ljubljana pa od doma.

 

Učenci so spoznavali življenje Jožeta Plečnika in njegova najbolj znana dela. Naloge so pripravile učiteljice Andreja Jamšek in Živa Čuk, Laura Winkler Klanjšček ter Ana Kobal.

 

Plečnikovo življenje so učenci spoznali s pomočjo treh filmov: o Plečnikovi hiši, Mislim Plečnika, ki predstavlja Plečnikova dela in značilnosti Plečnikovega ustvarjanja. (https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski  program/174506184) in v dokumentarno igranem filmu Prijateljstvo je najvišja oblika ljubezni: https://www.youtube.com/watch?v=u1xTzAS2VK0 V filmu je prikazana osebna, intimna stran Jožeta Plečnika in prijateljstvo s farmacevtko Emilijo Fon iz Kostanjevice na Krki. 

 

Nalogi učencev sta bili izdelava plakata o Jožetu Plečniku in orientacija na zemljevidu Ljubljane s pomočjo aplikacije Google Earth. Učenci so na zemljevidu označili najbolj znana umetnikova dela: NUK, Križanke, Tromostovje, Tržnico, Peglezen, Stadion… Poiskali in ogledali so si tudi neuresničena Plečnikova dela. 

 

Gospa Laura Winkler Klanjšček je z učenci izvedla še sprehod skozi vokalno instrumentalno dela slovenskih skladateljev v obdobju med 1. in 2. svetovno vojno.

 

Oglejte si nekaj fotografij plakatov, ki so jih izdelali devetošolci.

 

Ana Kobal, vodja kulturnega dne

 

Najbolj iskano

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost