041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Naravoslovni dan – skrb za zdravje v 1. a razredu

Maj 5, 2020

V teh “čudnih” časih pandemije in šolanja na domu so prvošolci spoznavali, kako vse skrbimo za svoje zdravje. Bolj, kot so bili aktivni, bolj je bilo zanimivo in zabavno, obenem pa “mimogrede” tudi poučno. Skupaj s starši so ugotovili, da so spretni tudi pri štedilniku in so pravi mali – veliki mojstri kuhanja in peke. Ob fotografijah se vam bodo verjetno pocedile sline … In še nekaj smo vsi skupaj ugotovili: NARAVOSLOVNI DAN DOMA, SKUPAJ S STARŠI, JE BIL VELIKO BOLJ ZANIMIV, KOT BI BIL V ŠOLI.
In kako ga je doživela Sanja? Preberite.
NARAVOSLOVNI DAN V NAŠI DRUŽINI

 

V četrtek, 23. aprila, smo imeli učenci 1.a razreda OŠ Draga Bajca Vipava naravoslovni dan na temo KAKO SKRBIMO ZA ZDRAVJE. Skupaj s starši smo spoznavali, kako skrbimo za svoje zdravje, naše dobro počutje in na kaj  vse moramo biti pozorni.

Pogovarjali smo se o pomenu gibanja in uživanja zdrave prehrane, o skrbi za osebno higieno, umivanju rok, počitku …  Seveda pa je bilo najbolj zanimivo in zabavno  praktično delo, ob katerem smo najbolj uživali otroci. Skupaj s starši smo telovadili, šli na sprehod, kolesarili … Odpravili smo se tudi v shrambe, kjer smo poiskali domačo hrano, iz katere smo potem ustvarjali okusne in hranljive obroke za cel dan.

Pri pripravi jedi smo uporabili doma pridelano zelenjavo, domačo ozimnico in vse tisto, kar je bilo na razpolago, brez obiska trgovine.

Dan smo začeli z zajtrkom, ki je vključeval maslo, doma pripravljeno marelično marmelado,  domači kruh, polnozrnati prepečenec.  Še posebno okusen je bil čaj iz šipka in bezga, ki smo ga pripravili iz rastlin, ki smo jih sami nabrali in posušili. Seveda niso manjkali niti medeni ‘vitaminčki’ iz čebeljega panja, iz podraško-loškega “lončka zdravja”.

Za dopoldansko malico smo pojedli slovensko jabolko, saj je bilo štajerskega porekla.

Največji praktični podvig dneva je bila gotovo priprava kosila. Odločili smo se, da skuhamo testenine (jajčne in polnozrnate), s paradižnikovo omako, h katerim smo dodali še solato in sladico. Omako smo pripravili iz paradižnikov, ki smo jih lani poleti nabrali na domačem vrtu in jih zamrznili. Solata pa je bila sveža, saj smo šli ponjo na naš vrt.

Za sladico smo pripravili štrudelj oz. jabolčni zavitek, ki ga, naša prvošolka najraje in tudi najbolje pripravi. Štrudelj pri nas vedno naredimo po njenem receptu in željah. Tako za pripravo potrebujemo listnato testo, jabolka, cimet, vanilijo, maslo in kislo smetano. Količino posameznih sestavin spretna slaščičarka odmerja po trenutnem navdihu. Če slučajno kaj kisle smetane ostane v lončku, pa jo, kot bi mignil, poje.

Po tako dobrem kosilu smo bili izredno zadovoljni, predvsem pa zelo, zelo siti. Štrudelj je ostal še za popoldansko malico. Zraven smo postregli tudi jogurt. Sledila je še večerja, za katero smo se odločili, da bo kar brez kuhanja in postregli smo si nekaj ‘na hitro’.  Pojedli smo testenine z omako, ki so ostale od kosila in sveže nabran radič, h kateremu smo dodali domača jajca.

Seveda smo po vsem tem potrebovali tudi gibanje na svežem zraku …

Družina Šček

Najbolj iskano

(Skupno 349 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost