041 619 125 info@os-vipava.si

15.cikel MEGA kviza se posveča Bralni znački, ki že 60 let spodbuja razvoj bralne kulture na Slovenskem.

Bralna značka je slovensko kulturno gibanje in prostovoljna prostočasna dejavnost, ki s programi in akcijami spodbuja k branju družine s predšolskimi otroki, osnovnošolce, srednješolce in odrasle. Osnovni cilj Bralne značke je spodbujati bralca, da bo rad bral vse življenje. Gibanje se vseskozi vključuje v strokovna in družbena prizadevanja, da bi se dvignili bralna pismenost in bralna kultura posameznikov in družbe v celoti.

Gibanje Bralna značka se je porodilo v šolskem letu 1960/1961, ko je na Osnovni šoli Prevalje profesor slovenščine Stanko Kotnik skupaj z ravnateljem in mladinskim pisateljem Leopoldom Suhodolčanom že obstoječi bralni krožek razvil v »tekmovanje za Prežihovo bralno značko«. Z novo prostočasno dejavnostjo naj bi mladim premostila prepad med šolskim branjem in njihovim užitkom ob knjigi po lastnem izboru.

V letošnje reševanje MEGA kviza se je vključilo  34  učencev na naši šoli.  Rešitve smo poslali na skupno žrebanje v Ljubljano in ne v Lavričevo knjižnico v Ajdovščino, saj oni tokrat niso zbirali naših rešitev. Ker mnogi niso mogli izvajati kviza, kot bi želeli, se 15. cikel MEGA kviza (in spremljajoči likovni natečaj) podaljša še za eno leto, in sicer do 15. maja 2022!

Da pa bo nadaljevanje še bolj zabavno, bomo k reševanju v prihajajočem obdobju posebej povabili tudi odrasle. Tako se bomo z MEGA kvizom pridružili medgeneracijskim spodbudam Nacionalnega meseca skupnega branja 2021 in akciji Beremo skupaj!

V letošnjem šolskem letu je kljub omejitvam osvojilo bralno značko 318 učencev naše šole, tri mentorice s podružnic pa so z učenci brale knjige tudi po programu projekta Naše male knjižnice.

Naj bodo tudi počitnice priložnost za dobro knjigo in užitek ob branju.

 

Livija Lango

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost