041 619 125 info@os-vipava.si

Ali mogoče veste, kako se imenuje čarobno mangovo-melonino-granatnojabolčno drevo? Težko vprašanje, kajne?

V tednu otroka in mesecu skupnega branja nas je obiskala upokojena učiteljica, gospa Klavdija Štrancar. Povedala je, da nam bo prebrala pravljico z naslovom Ime čarobnega drevesa.

»Čarobnega? Zakaj čarobnega?« smo se čudili, še preden smo pričeli s poslušanjem.

Da je bilo pričakovanje še toliko večje, smo se najprej preizkusili v kvizu poznavanja živali. Dokazali smo, da živali odlično poznamo! V zagati pa smo se znašli takoj po kvizu, ko nas je gospa Klavdija vprašala, kje živijo živali iz kviza.

Razmišljali smo in razmišljali in končno se je oglasil tihi glas sošolca: »Savana?«

Seveda, živijo v savani! Da bi si lažje predstavljali njihovo domovanje, smo si pred poslušanjem pravljice ogledali kratek film, v katerem smo videli resnično življenje živali in ljudi v savani. Bil je zelo zanimiv!

Končno je prišel čas za pravljico. Udobno smo se namestili in z zanimanjem poslušali.

Izvedeli smo, da čudežno drevo straži piton, ki bo lačnim živalim pustil jesti z drevesa le, če mu povedo njegovo ime. Zebra, opica in slon se vsaka posebej odpravijo čez afriško pustinjo, da bi leva, kralja živali prosile, naj jim pove ime drevesa – ampak do takrat, ko se vrnejo, ime že pozabijo. Zadnja se odpravi na pot mala in počasna želva. Čeprav je drobna in počasna, s pomočjo babičine skrivnosti pripoje pravo ime drevesa. Piton se odplazi stran in živali  končno lahko okusijo slastne sadove. Dišali so kot najslajši mangi, debeli so bili kot melone in sočni kot granatna jabolka. Kako so jim teknili!

Po poslušanju smo se ponovno preizkusili v kvizu. Razdelili smo se v dve skupini in odgovarjali na vprašanja o dogajanju v pravljici. Pravilno smo odgovorili na vsa vprašanja, zato smo bili zmagovalci vsi. Prislužili smo si veliko pohvalo gospe Klavdije. Kako smo bili ponosni!

Sledilo je reševanje učnega lista, na katerem smo iskali skrite besede iz pravljice.

Za konec smo iz papirnatih tulcev izdelali pitona. Ne le enega! Ogledate si jih lahko na fotografijah.

Preživeli smo zanimiv dan. Bilo je lepo! Še si včasih, tako kot živali v pravljici, zapojemo:«Bodžabi zate, bodžabi zame, bodžabi za vse. Zdaj vemo, ime čarobnega drevesa je: BODŽABI! BODŽABI! BODŽABI!«

Kako je ime drevesu?

učenci 2.a in 2.b razreda

(Skupno 250 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost