041 619 125 info@os-vipava.si

Republika Irska je otoška država v Britanskem otočju na skrajnem zahodu Evrope. Glavno in hkrati največje mesto je Dublin. Danes je gospodarsko, kulturno, upravno in z enim najhitrejše rastočim številom prebivalstva med evropskimi mesti. Irska ima dva uradna jezika, irščino in angleščino. V Evropski uniji je od leta 1973 (Slovenija je članica EU od leta 2004.). Ima skoraj 4.800.000 prebivalcev, njihova uradna valuta je €. Notranjost države sestavljajo širne planjave, porasle s travniki in pašniki. Zaradi slednjega Irsko imenujejo tudi zeleni otok. Gozdovi pokrivajo zelo malo površine, manj kot 10 %. Otok je na severu in zahodu omejen z Atlantskim oceanom. Irska kuhinja temelji na mesu in mlečnih izdelkih, dopolnjenimi z zelenjavo in morskimi sadeži.

 

 

 

 

 

Namen srečevanja učiteljev in obiskovanje šol v drugih evropskih državah je spoznavanje šolskih sistemov, iskanje idej in spoznavanje novih ljudi. Tako je bilo tudi danes, ko smo si s šolo blizu Milana izmenjali kontakt v upanju na morebitno novo sodelovanje.

V telovadnici šole smo učencem 6. razreda predstavili naše šole in domovine. Po predstavitvi so nas učenci seznanili s prostori šole in njeno okolico. Povedali so, da jih v šoli pripravljajo na prvo sveto obhajilo. V učilnicah smo opazili veliko sakralnih podob. Iz česar sklepamo, da cerkev na Irskem ni ločena od šolstva (kot je to v Sloveniji). Učenci so nam pokazali okolico šole, veliko travnato igrišče, hotel za žuželke ter prostor (klopi) za učenje v naravi. Sprehodili smo se tudi do bližnje cerkve in si ogledali njen notranjost. Njihova šola je bila zgrajena leta 1956 in bila kasneje večkrat dozidana. Nazadnje leta 2008, saj so v bližini šole zgradili novo naselje hiš. Zaključek srečanja na šoli je bil plesno obarvan. Učenci šole so pod vodstvom mentorice zaplesali prav poseben ples.

Po kosilu smo se odpravili na ogled ledeniške doline Glendalugh (pomeni dolina dveh jezer). Dolina je znana po zgodnjem srednjeveškem samostanskem naselju, ki ga je v 6. stoletju ustanovil sveti Kevin. V naselju se nahaja okrogli stolp višine 30 m, več cerkev in pokopališče. Od naselja naprej vodi gozdna pot do dveh ledeniških jezer. Občudovali smo lepote narave in se polni vtisov vrnili nazaj v hotel.

Mojca, Hana in Samo

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost