041 619 125 info@os-vipava.si

V torek, 24.5.2022, so se učenci podružnične šole Goče skupaj s svojo učiteljico udeležili odprtja razstave risb in prototipov sanjskih strojev, ki so nastali v okviru pobude MyMachine, ki je ena izmed aktivnosti operacije LAS »Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi- MLIN«.

V sklopu tehniškega dne so učenci že aprila preko branja zgodbe o izumitelju Isaacu Newtonu, dorisovanjem v smiselno risbo, hoje po čutni poti, tipne škatle, slušnega zaznavanja različnih zvokov iz okolja, gradnje stolpa ter drugih aktivnosti, v sebi prebudili ustvarjalnost in abstraktno razmišljanje. Na koncu je vsak narisan svoj sanjski stroj, stroj, ki bi kakorkoli pomagal njemu, naravi ali skupnosti.

Nastali so najrazličnejši stroji: INVALIDKO, ki bi pomagal invalidom tako, da bi se z njimi družil in jih peljal na sprehod, KNJIŽNIČAR, ki bi pomagal pospravljati knjige na knjižne police, PRALNIK POSODE, ki bi namesto nas pomil posodo, ROLI, ki bi brisal prah in tla, ŽOGASTI STROJ, ki bi ljudem delil žoge, LETEČI PES, ki bi s prvo pomočjo pomagal živalim in ljudem, ECOLINER, ki bi čistil naravo in prečiščeval vodo, NARAVKO- ki bi v naravo sadil rožice,  OBLEČILNICA- stroj, ki bi za revne ljudi izdeloval obleke, ČISTILKO, ki bi čistil naravo, TONI, ki bi se s tabo pogovarjal, da ti ne bi bilo dolgčas, prepoznaval živalske jezike, hkrati pa tudi čistil tla in perilo ter LIZA- stroj, ki bi pomagal pri urejenosti šolske torbe. Le-ta je bil tudi kasneje izbran in izdelan ter je sedaj na ogled na razstavi skupaj še z drugimi sanjskimi stroji, ki so nastali po risbah učencev iz OŠ Dobravlje- PŠ Vrtovin (SLADOLEDNI STROJ), OŠ Otlica (STROJ, KI NAM POMAGA PRAVILNO LOČEVATI ODPADKE) ter OŠ Col (STROJ, KI ZALIVA IN DELA MAVRICO), v prostorih OOZ Ajdovščina, vsak dan med 7. in 16. uro.

Vsi učenci so skupaj z mentorji najprej predstavili potek priprave in risanja sanjskih strojev, nato so dijaki in študentje Zavoda Beta- mentorskega programa Garaža in MIC Šolskega centra Nova Gorica.

Na koncu sta za popestritev poskrbela dr. Melita Tramšek in dr. Matej Kovačič z Inštituta »Jožef Stefan«, ki sta izvedla nekaj poskusov z naslovom »Ko kemija sreča elektroniko«. Na koncu smo lahko še poskusili sladoled iz sladolednega stroja in si pobližje ogledali vse ostale sanjske stroje, načrte ter risbe z opisi.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost