041 619 125 info@os-vipava.si

SKUM, SKUM, LE POGUM

V petek, 20. 5. 2022, je v Kopru na Pedagoški fakulteti potekala konferenca ob zaključku projekta SKUM, v katerega je vključena tudi OŠ Draga Bajca Vipava.

Naj spomnimo … Projekt SKUM je vseslovenski projekt, katerega osrednja ideja je, da ima umetniška izkušnja velik pedagoški potencial. Namen projekta je bil razvijati povezave med vzgojno-izobraževalnimi zavodi (vrtci, OŠ, SŠ), umetniki in kulturnimi ustanovami v smeri širitve inovativnih in odprtih učnih okolij, ki bodo spodbudno vplivala na dvig sporazumevalnih zmožnosti otrok. Trajanje petih let (od 18. avgusta 2017 do 30. junija 2022) sta finančno omogočila Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport ter Evropski socialni sklad, poslovodeči partner projekta pa je Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem.

 

V uvodnem delu konference, ki je potekal v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, je vse navzoče poleg g. Darja Felda, prorektorja za študijske zadeve Univerze na Primorskem, g. Mitje Slavinca, državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ge. Mare Cotič, dekanje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in ge. Mojce Jan Zoran, vodje Sektorja za umetnost na Direktoratu za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo, nagovoril tudi idejni vodja projekta, g. Robi Kroflič, ki sicer na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani predava na Oddelku za andragogiko in pedagogiko. Sledila je predstavitev ge. Bogdane Borota, profesorice didaktike glasbe na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem in vodje projekta SKUM. Spregovorila je o doseženih ciljih in spoznanjih, do katerih smo se skupaj dokopali pri bogatenju kulturno-umetnostne vzgoje s SKUM delavnicami, ter načrtih za kurikularne spremembe v slovenskih vrtcih in šolah.

 

Nato se je dogajanje preselilo na pet različnih lokacij, saj so si obiskovalci lahko v avli Pedagoške fakultete, v Frančiškanskem samostanu sv. Ane in v BankArtu ogledali različne razstave izdelkov, publikacij, fotografij, ki so nastali med različnimi dejavnostmi projekta. V Centru mladih Koper so se predvajale animacije, video izdelki otrok/mladostnikov. V štirih predavalnicah Pedagoške fakultete pa so bili tekom celotnega popoldneva predstavljeni primeri dobrih praks medpredmetnega sodelovanja, ki so jih tekom let popestrili različni umetniki in umetnostne ustanove. Z OŠ Draga Bajca Vipava sta bila predstavljena Fotostrip kot končni izdelek učencev 2. P razreda ter pesniška zbirka haikujev V naših mislih, ki je nastala izpod rok učencev 7./8. a razreda.

 

V timu »skumovcev« OŠ Draga Bajca Vipava smo se trudili, da bi običajen pouk čim večkrat prepletli z nenadomestljivimi stiki z živimi umetniki z različnih področji, in sicer so nas obiskali Tadej Bernik, Andrej Fon, Ljoba Jenče, Anka Kočevar, Mojca Lavrenčič, Andrej Makor, Vanja Pegan, Ana Peršič, Jure Počkaj in Jaka Strajnar. Nekateri tudi po večkrat. Nekajkrat smo sodelovali z Art kino mrežo. Koordinatorica projekta na naši šoli, ga. Polonca Virant, rada reče, naj vstopamo v šolske prostore z umetnostnim korakom, saj preverjeno deluje. In to se je  izkazalo za resnično na vseh naših SKUM projektih. Učenci so prek izkustvenega učenja krepili svoje sporazumevalne možnosti tako da so se veliko pogovarjali, dogovarjali, izražali svoja mnenja … hkrati pa spoznavali nove načine izražanja samega sebe, razvijali samokritičnost in lažje bolj kritično ovrednotili samo umetnost ter proces ustvarjanja. S tem pa se učili umetnost tudi bolj ceniti.

Projekt SKUM se zaključuje, vendar z upanjem, da se bodo spoznanja, do katerih smo se dokopali, prenesla na prihodnje dejavnosti, pogumno zremo v prihodnost in že kujemo nove načrte.

 

Tea Furlan

 

 

 

 

 

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost