041 619 125 info@os-vipava.si

Vista ima na primorskem poseben pomen, sploh v Vipavi, kjer nas vojska v vojašnici spremlja že stoletje – včasih bolj, včasih manj.

Slovenska vojska je v petek, 6. 5. 2022, organizirala dan odprtih vrat. Obenem je to bil dan, ko so osemnajstletniki po stari tradiciji okrasili vozove in se s tem izkazali pripravljeni za služenje domovini. V vojašnici so ob tej priložnosti pripravili prikaz svojih enot, na katerega so bili povabljeni tudi  osnovnošolci.

V vojašnici smo se srečali učenci 2.a, 2.b in 4.b razreda matične šole. Vistarji so nas s  svojimi bogato okrašenimi vozovi  sprejeli na parkirišču pred vojašnico. Z bučnim trobljenjem, petjem in igranjem na harmoniko, so nam privabili nasmehe na obraze. Po ogledu vozov, smo pohiteli med vojaško opremo, kjer so nam prijazni vojaki s potrpežljivostjo pokazali, kako kaj deluje, čemu je namenjeno, kdaj se uporabi. Ker pa je bil prikaz namenjen tudi enotam, ki pomagajo v nesrečah, smo med temnozelenimi vozili srečali tudi gasilce ter civilno zaščito. Ogledali smo si tudi vojaški muzej z zbirko iz prve svetovne vojne.

Učenci smo v nekaj urah spoznali veliko novega. Vojašnica in vojaki so del našega kraja in veseli smo, da lahko sodelujemo z njimi. Mladim vistarjem pa čestitamo ob polnoletnost ter jim izrekamo dobrodošlico med odraslimi in odgovornimi Slovenci.

Nadja Rodman Koradin in Tanja Tomažič

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost