041 619 125 info@os-vipava.si

Na OŠ Draga Bajca Vipava in na vseh podružnicah se bomo tudi letos udeležili aktivnosti v 8. TEDNU PISANJA Z ROKO 2023, ki ga organizira društvo Radi pišemo z roko s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ter nekaterih podjetij. V tem projektu sodelujemo od samega začetka, edino v letu 2022 smo zaradi Covida in odsotnosti učiteljev in učencev aktivnosti izvedli kasneje in ne v okviru Tedna pisanja z roko. Vsa leta sodeluje ogromno število osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic, letos 318 šol ter drugih institucij s skupno več kot 58.000 udeleženci.

8. Teden pisanja z roko bo potekal med 23. in 27. januarjem 2023.

Prosim, da me obvestite z izpolnjeno spodnjo tabelo, kaj boste v posameznih razredih izvajali glede na naslov tedna pisanja z roko na moj šolski naslov: vida.trost@vipava.si

Prosim, da mi na ta naslov pošljete tudi nekaj fotografij dejavnosti in izdelkov.

TABELA

Nosilna tema Tedna pisanja z roko bo tokrat Mislim tiho, pišem počasi, s katero želimo v ospredje postaviti počasnost, pa tudi dejstvo, da naš rokopis odraža naša notranja stanja. Verjamemo, da tema ponuja številne možnosti, zato vas bomo z navodili le usmerili, saj želimo z njo spodbuditi tudi vašo ustvarjalnost in inovativnost.

 

  1. Letos bi dejavnostim dodali še humanitarno noto, saj bomo spomladi organizirali srečanje s starimi starši. Če boste sodelovali s starimi starši in starši, je ideja za pisanje tudi MOJI SPOMINI NA ŠOLO, MOJE OTROŠTVO IN MOJA MLADOST, KO SMO BILI MLAJŠI… Te zapise bomo potem dali tudi v šolski časopis, ki ga pripravljamo ter na razstavo.
  2. Dodajam še eno možnost – pisanje ostarelim v domove za starejše in Cirius, sodelovanje z društvom za demenco in Alzheimerjev zemljevid srčnosti. Radi bi poslali razglednice v
  • Center starejših Cerknica, Frančiška Veber, Cesta pod Slivnico 1, 1380 Cerknica,
  • Center starejših Pristan Vipava, Goriška cesta 27, 5271 Vipava,
  • Dom starejših občanov Ajdovščina, Ulica Milana Klemenčiča 1, 5270 Ajdovščina,
  • CIRIUS VIPAVA, Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, Vojkova ulica 33, 5271 Vipava

 

Veselim se sodelovanja. Za več idej in o nagradni igri pa poglejte še ostale strani tega vabila. – Vida Trošt

 

Več idej in navodil ter o nagradni igri pa v nadaljevanju.

Med novosti letošnjega leta sodi “regija v središču”, s katero želimo prav tako povezati del dejavnosti. Tokrat je to Prekmurje. Naša regijska partnerja pri tem sta Osnovna šola Bogojina in tamkajšnja koordinatorka Tedna pisanja z roko Marjetka Erdelji, tudi članica Organizacijskega odbora 8. Tedna pisanja z roko, in Krajinski park Goričko.

V povezavi s tem smo se med drugim odločili povečati število ambasadorjev, dva splošna in dva regijska:

                Rok Terkaj – Trkaj, rap glasbenik

                Aksinja Kermauner, specialna pedagoginja in pisateljica

                Stanka Dešnik in Nataša Moršič, KP Goričko (regijski partner)

                Dejan Živković, plesalec in vodja plesne šole Zeko

 

Kot prejšnja leta, bomo tudi letos organizirali nagradno igro, v okviru katere bomo izbrali najinovativnejših, najkreativnejših in najtehtnejših pet izdelkov, njihove avtorje pa nagradili na zaključni prireditvi.

Izdelke za nagradno igro nam dostavite do vključno petka, 24. februarja 2023, in sicer v elektronski obliki (scan ali fotografija oziroma zvočni posnetek, besedilo) na naslov info@pisemozroko.si. Za potrebe razstave, ki bodo med aprilom 2023 in aprilom 2024 potekale po različnih lokacijah Slovenije, bomo koordinatorje izbranih izdelkov pozvali, da nam te dostavite v fizični obliki. Prosim, da me o vsakmem poslanem izdelku obvestite tudi na moj šolski naslov: vida.trost@vipava.si

V nagradni igri se lahko potegujejo izdelki v obliki:

  • zvočnih posnetkov (razmišljanja o nosilni temi ali pisanju z roko),
  • pesmi haiku forme (vsebinsko vezane na pisanje, nosilno temo ali Prekmurje),
  • plakatov v obliki zemljevida Prekmurja z vrisanimi in opisanimi znamenitostmi formata A3 ali A2 (tamkajšnje zgodovinsko pomembnejše npr. kulturne osebnosti, naravne znamenitosti, kulinarične posebnosti …),
  • “knjig Prekmurja” formata A3 (predstavitev različnih vidikov Prekmurja – geografski, kulturni, kulinarični, etnološki …),
  • enciklopedičnih prikazov živali in zavarovanih vrst rastlin Krajinskega parka Goričko formata A3 (skica in opis, primer vam prilagamo). Pri slednjem izhajajte iz že obstoječega gradiva, objavljenega na spletni strani Krajinskega parka Goričko:https://www.park-goricko.org/go/892/Zivali in https://www.park-goricko.org/go/927/Zavarovane-vrste-rastlin

 

Najboljše izdelke bomo nagradili, več njih pa razstavili na razstavi, ki se bo selila po Sloveniji vse od aprila 2023 do aprila 2024.

 Predlagamo vam, da pri vseh dejavnostih otroke spodbujate k razmišljanju o počasnosti in dobrobitih te. Današnji način življenja namreč v ospredje postavlja hitrost in obilje, zato se od te odmikamo, vendar zadovoljstvo prinašata prav počasnost ter umirjenost. Naj denimo opazujejo svojo pisavo v različnih razpoloženjskih stanjih, primerjajo kakovost del v času umirjenosti s tistimi, ki so jih ustvarili v času hitenja itn.

Zaključna prireditev bo potekala v soboto, 22. aprila 2023 od 10.30 ure dalje na Gradu v Krajinskem parku Goričko. Poleg pestrega programa in druženja z ambasadorji bomo na ta dan nagrajencem v okviru nagradne igre podelili nagrade, koordinatorjem pa izročili potrdila.

Organizacijski odbor 8. Tedna pisanja z roko sestavljajo:

  • Nina Novak, predsednica Društva Radi pišemo z roko, samozaposlena v kulturi,
  • Rok Lipnik, podpredsednik Društva Radi pišemo z roko, Gimnazija Celje – Center,
  • Marjetka Erdelji, OŠ Bogojina,
  • Nadja Lazar, Waldorfska šola Ljubljana.

Ob koncu aktivnosti na naši matični šoli in vseh podružnicah bomo na sedež društva Radi pišemo z roko poslali poročilo in fotografije.

Vida Trošt, koordinatorica projekta na OŠ Draga Bajca Vipava

10.01.2023

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost