041 619 125 info@os-vipava.si
Za nami je drugi dan mobilnosti. 
 
Po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali do šole gostiteljice. Na vhodu so nas sprejeli učitelji in nam povedali, da si moramo sezuti čevlje. Učenci po šoli hodijo v nogavicah, učitelji pa v natikačih. Enak obutek uporabljajo tudi pri urah športa. Nihče ni obut v čevlje, s katerimi pride v šolo. Da je bilo naše gibanje po šoli bolj prijetno, smo se obuli v doma pletene nogavice. So naš obutek za gibanje po šoli. V dopoldanskem času so nam učenci predstavili šolo, bili smo tudi pri uri matematike v 3. razredu. 
 
Šola ima komaj pet let in je zelo moderno opremljena. Finančno podporo za šole zagotavlja država in zato ima zelo dober posluh. Danes smo si pouk ogledali na razredni stopnji. Učilnice so s harmonika vrati razdeljene na dva dela, v vsakem delu je en oddelek. Nekaj časa pouk izvajajo skupaj, nato pa učilnico razdelijo tako, da ima vsak oddelek pouk v svojem delu. Po hodniku so postavljeni številni kotički. Istočasno sta v oddelku dva učitelja, ki se pri delu in poučevanju zelo dopolnjujeta. Učenci veliko časa preživijo zunaj (smučajo, sankajo, se igrajo na snegu).
 
V šoli ni bilo hrupa. Ne glede na veliko število učencev, ki so poslušali razlago učitelja, (40) tudi ne hrupa. Ùčenci so sledili razlagi in navodilom učitelja. Tiste, ki pa hrup vseeno moti, si lahko nadenejo slušalke. 
 
Učenci imajo na šoli možnost brezplačnega kosila. Na šoli smo kosili tudi mi. Glede na današnje kosilo, smo na naši šoli v veliki prednosti. Kosila so neprimerno boljša.
 
Po kosilu smo se preizkusili v zimskih aktivnostih. Nekateri so tekli na smučeh, nekateri drsali, drugi se sankali in igrali hokej. Za tek na smučeh smo bili obuti v Alpinine čevlje. 
 
Sledila je predstavitev šol in delovanja le-teh.
 
Večerjo smo si morali pripraviti sami. Skuhali smo tradicionalne jedi držav. Spraševali smo se, kje bomo skuhali večerjo. Ob vstopu v učilnico za kuhanje smo ob vsej opremi kar osupnili.
 
Finske učitelljice, ki so bile na mobilnosti v Sloveniji, menijo, da je slovenski šolski sistem podoben finskemu. Najdemo pa veliko razliko v opremljenosti šole in finančni podpori države. Zaupanje staršev v finske šole je zelo visoko. 
 
(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost