041 619 125 info@os-vipava.si

Na najbolj zanimiv datum tega leta, 2.3.23, so se učenci četrtih in petih razredov OŠ Draga Bajca Vipava srečali z gledališčem od spredaj in zadaj. Tokrat jih je pot v organizaciji ga. Katarine Vitežnik popeljala v koprsko gledališče na ogled Živalskih novic. Da pa bi bil dan čim bolj interdisciplinaren, so učiteljice poskrbele za opozorila med vožnjo na veliko naravnih značilnosti naše doline, Krasa in koprskega zaledja z obalo.  

Skrbno pripravljen program je zajemal dve predstavi za dve veliki skupini naše šole ter dva termina za vodenje velikih skupin po gledališkem zaodrju. To predstavo gledališčniki izvajajo na naših odrih že vrsto let, a je za mlade glavice bila velika novost. Presenečenje s takimi in drugačnimi gledališkimi efekti je učence popolnoma prilepilo na mehke gledališke stole in tisto uro se učitelji in spremljevalci niso oglašali, saj so prostoru zavladali igralci kot Suhodolčanovi junaki.

Večje presenečenje je bilo med ogledom gledališkega pred-, ob- in za- odrja. Medtem ko je ena skupina tekla, je druga skupina v štirih manjših delih krožila po ozkih stopnicah, med majhnimi prostori, po ozkih hodnikih, …. Povsod same škatle z napisi, povsod sama gledališka krama, ki dobi pravi pomen šele na odru. Učence je pritegnila maskerska soba in najpopularnejši triki za prikaz grozljivih izgledov. Za večjim podstrešjem smo se v ozkem in nizkem hodniku spustili v malo dvorano gledališča, kjer so se voditelji potrudili razložiti pomen vseh stvari, katerih elemente srečamo na odru, vidimo pa jih skoraj nikoli ne. Eden izmed vodičev je učence s prepričljivim pripovedovanjem tako pritegnil, da so na seznam željenih poklicev uvrstili tudi poklic GLEDALIŠKI IGRALEC.

Tik pred slovesom z znanimi in manj znanimi obrazi nas je v preddverje prišla pozdraviti tudi Katja Pegan, Vipavka po rodu, sedaj pa direktorica gledališča in režiserka mnogih predstav. 

Domov smo odnesli navdušenje nad gledališčem, veselje otroške komedije ter podpise Luke Cimpriča, ki ga učenci bolje poznajo kot Tomija Šulerja iz Ja, Chef! 

Nadja Rodman Koradin

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost